luni, 29 august 2011

Sibiul a respirat aer medieval


Atmosferă de zile mari a fost vineri seară în centrul Sibiului, unde prezentul şi trecutul şi-au dat mâna în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Medieval "Cetăţi Transilvane". Podul Minciunilor a fost punctul principal al manifestării care i-a adus în faţa numărului uriaş de sibieni, pe invitaţii din acest an ai festivalului, şi care au purces de aici, la drum, într-o paradă ce i-a plimbat prin inima Sibiului. Înveşmântaţi în straie vechi, participanţii la eveniment au creat o atmosferă de Ev Mediu în Piaţa Mică, Piaţa Mare, pe strada Gheorghe Lazăr, strada Cetăţii, Bulevardul Nicolae Bălcescu, pentru ca, apoi, alaiul însoţit de tobe şi fluiere, să se prezinte publicului, pe scena amplasată în Piaţa Mare.

"Clevetitorii", pe scena festivalului

Primii care le-au dat bineţe sibienilor şi turiştilor, în prima seară de festival, au fost clevetitorii de la Prima TV, care alături de bebeluşele lor, şi-au lăsat corniţele ce i-au consacrat, pentru straiele de cavaleri şi domniţe. Vedetele Cronicii Cârcotaşilor, Şerban Huidu, Dezbrăcatu’, Puştiu şi Mistreţu, Oana Ioniţă şi bebeluşele Ioana şi Cristina s-au aflat, deşi pentru scurt timp, în faţa publicului deschizând evenimentul care i-a avut drept gazde pe actorii Bogdan Sărătean şi Cendana Trifan. Aceştia i-au invitat pe scena festivalului, pe rând, pe toţi cei care timp de trei zile au făcut deliciul celor ce s-au aflat în centrul oraşului pentru a respira aer medieval.
Festivalul care a adus mai aproape de cetate simţirea shakesperiană, muzica medievală, teatrul lui Moliere, a fost totodată, un prilej pentru cumpărături şi pentru o întoarcere în timp, pentru că Piaţa Mare, locul care a trimis Sibiul în timp, s-a transformat pentru trei zile în iarmaroc, în spaţiu medieval, în sală deschisă de spectacole şi în punctul spre care au dus toate drumurile publicului.

Invitaţi din ţară şi străinătate

Drachenmond din Germania, Crispus - The Art of Fire din Sibiu, Nosa din Bistriţa, Ordinul Muşatinilor din Rădăuţi, Corvinia din Hunedoara, Ordinul Cavalerilor Artgotici din Sibiu, Breasla Magilor din Bucureşti, Compania Commedia din Târgu Mureş, Novosadski Karmeni Hor din Serbia, Nomen est Omen din Bucureşti, "Şcoala tinerilor scutieri şi a galeşelor domniţe", alături de cavalerul Hartmann din Germania, Cimpoierii din Transilvania veniţi din Hunedoara au fost cei care au susţinut, prin acţiunile şi spectacolele lor, aerul medieval al festivalului. Cu toate acestea, evenimentele menite a-i distra pe locuitorii cetăţii nu au fost singurele care i-au atras pe sibieni în Piaţa Mare, ci şi ţarcurile cu animale care au fost instalate în inima fostei Capitale Culturale Europene, taverna în care timp de trei zile s-au putut degusta bucate şi băuturi alese şi căruţele cu coviltir, şi toate celelalte podoabe care au menţinut bucuria participanţilor. Evenimentul care a mai cuprins conferinţele pe teme de medievistică susţinute de conf. prof. univ. dr. Zeno Pinter şi atelierele pentru copii mediate de artista sibiană Casandra Vidrighin, a atins punctul culminant ieri seară, cu concertul celor de la Corvus Corax din Germania, aflaţi pentru prima dată pe o scenă din România.
Festivalul Medieval "Cetăţi Transilvane" a fost organizat de Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Primăria şi Consiliul Local Sibiu şi de Artex Services International Bucureşti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu