sâmbătă, 7 mai 2011

Piaţa Huet e în festival


*Cu muzică, mâncare sănătoasă, filme, meşteşuguri şi dansuri este sărbătorită Piaţa Huet din Sibiu, timp de două zile* Aici se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, prima ediţie a unui nou festival: Huet. Urban*

Nu se ştie precis dacă piatra de temelie a fost pusă primăvăra, vara sau iarna, dar s-a decis ca petrecerea de aniversare să aibă loc în luna mai. Mai precis, în 7-8 mai. Este vorba despre Festivalul Huet. Urban, menit să focalizeze atenţia Sibiului asupra cele mai vechi pieţe a oraşului: Huet. Festivalul are loc sâmbătă şi duminică şi este organizat de Fundaţia Heritas. "Piaţa Huet este un exemplu minunat pentru o piaţetă medievală, aşa cum rareori mai găseşti în Europa. Tocmai de aceea am vrut să atragem atenţia asupra ei şi să organizăm un festival pentru Piaţa Huet şi pentru întregul oraş", spune Michael Engel, director Fundaţia Heritas.

"Ingrediente" în festival
Pentru primul festival dedicat Pieţei Huet, organizatorii au ales să ne ofere un melanj de evenimente, bune şi pentru cei mici, bune şi pentru cei mari. Astfel, şi sâmbătă şi duminică, meşteri olari, dulgheri, fierari, specialişti în conservare şi restaurare fac demonstraţii în Piaţa Huet. Concomitent, copiii vor fi iniţiaţi în tencuit şi realizarea de decoraţiuni şi bijuterii. Şi tot pentru cei mici este programată o degustare de mâncăruri (sâmbătă, orele 12--16), în vreme ce elevi ai Colegiului Naţional Samuel von Brukenthal ne vor arăta dansuri tradiţionale săseşti şi dansuri a la Michael Jackson (sâmbătă, ora 13, şi duminică, ora 12). La capitolul spectacole lista e mult mai lungă, aşa că sâmbătă, ora 14, puteţi participa la un atelier de teatru, la ora 17 puteţi urmări spectacolul de teatru "Schimbarea" şi îi puteţi asculta pe cei de la Intermezzo Cvartet (sâmbătă şi duminică, ora 18), pe Vlaicu Golcea (sâmbătă, ora 19 şi ora 22) sau pe cei din trupa ZUM (sâmbătă, ora 23).
Cine vrea să afle poveştile locului poate vizita, cu ghidaj, Piaţa Huet şi Biserica Evanghelică. Seara de duminică este rezervată pentru două evenimente: tur de orgă la Biserica Evanghelică (ora 19) şi concert de orgă la Biserica Evanghelică (ora 20).

Premii de 9.000 de euro
7500 de euro este suma de care vor beneficia, sub formă de premii, locuitori din Piaţa Huet care şi-au restaurat corect imobilele. În competiţia "Restaurarea corectă a clădirilor din centrul istoric" au fost înscrise 16 proiecte de restaurare, iar şase vor fi premiate. Premierea face parte din campania "Reabilitarea centrului istoric – Împreună protejăm patrimoniul construit al Sibiului", desfăşurată de Fundaţia Heritas împreună cu Primăria Municipiului Sibiu. Premiile sunt finanţate de către Banca Germană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare KfW.
Alţi 1500 de euro sunt folositţi pentru premierea elevilor care s-au înscris la concursul "Oraşul tău e în mâinile tale" şi au trimis desene sau machete legate de patrimoniu şi reabilitarea lui. La acest concurs au participat 9 clase de la diferite şcoli din judeţul SIbiu, iar şapte lucrări au fost declarate câştigătoare. Premierea tuturor câştigătorilor are loc duminică, ora 18, la Cafe Wien.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu