marți, 1 noiembrie 2011

Hoţii de fier vechi dau iama în capacele de canal


300 de capace de canal şi guri de scurgere au fost furate din ianuarie şi până acum, iar înlocuirea acestora a costat 50.000 lei. Apă–Canal a recurs la o soluţie de moment pentru gurile de scurgere a apelor pluviale, pe care le–a acoperit cu grilaje metalice, din fier–beton, asigurate cu lanţuri. Avertismentele către centrele de colectare a fierului vechi au rămas fără niciun efect, deşi pe capace sunt însemnele municipiului, iar cei care le acceptă văd clar că este vorba despre obiecte furate de pe domeniul public.

Furtul capacelor de canal a de­venit un adevărat fenomen cu care se confruntă toate oraşele mari din ţară. Pentru hoţi, dar şi pentru centrele de colectare a fierului vechi care acceptă astfel de obiecte pare să nu conteze faptul că un canal rămas descoperit poate nenoroci un om, sau chiar îl poate omorî, dacă se nimereşte să cadă în el.
La Sibiu, de exemplu, de la înce­putul anului şi până acum s-au furat 300 de capace de canal şi guri de scurgere care acoperă canali­zarea pluvială. Societatea Apă-Canal a trimis adrese scrise către centrele de colectare a fierului vechi, prin care a atras atenţia asupra acestor probleme, însă fără niciun rezultat, spune Thomas Roth, purtătorul de cuvânt al societăţii. Cât timp capacele de canal continuă să dis­pară este clar că centrele de colectare primesc astfel de capace, deşi, de multe ori, ele au însemnele muni­cipiului şi este evident că sunt furate.

Cu 40 de kilograme în spate

Fabricate din fontă, capacele de canal cântăresc nu mai puţin de 40 de kilograme, iar cele de pluvial 10 kilograme.
Se pare că hoţii au şi zone prefe­rate în care "operează", dacă ar fi să luăm în calcul străzile unde s-au înregistrat cele mai multe furturi: Valea Mare, Câmpului, Înfrăţirii, Doro­banţilor, Târgu Peştelui, Doga­rilor, Piaţa Armelor, Teilor, Gladiolelor.
"Pentru înlocuirea componentelor de reţea furate, Apă-Canal a cheltuit aproximativ 50.000 de lei în primele 10 luni ale acestui an", spune Thomas Roth.

Grilaje legate cu lanţuri

Ca să reducă din furturi, so­cietatea care deţine reţe­lele de apă şi canal a recurs la o soluţie care, cel puţin în ulti­me­le două luni a dat rezul­tate. pe reţeaua de canal pluvial au fost montate grilaje me­talice, din fier-beton, asi­gu­­­rate cu lanţuri, pentru ca, în acest fel, să nu mai poată fi furate.
Pentru străzile deja moder­nizate, Apă-Canal a cumpărat capace de canal cu bala­male speciale, iar astfel de sisteme vor fi achiziţionate în continuare şi pentru alte zone din municipiu.
"Facem un apel cetăţenilor care observă hoţii de fier vechi să anunţe Poliţia sau Dispe­ce­ratul Apă-Canal, la tel. 0269.222.777, pentru a evita pro­ducerea de accidente, ră­ni­­rea sau chiar moartea trecă­­torilor. În plus, banii chel­tuiţi pentru înlocuirea capace­lor furate ar putea fi utilizaţi în alte scopuri, modernizare, investiţii în extinderi de reţele, etc.", spun reprezentanţii Apă-Canal.

Doi hoţi prinşi

La Poliţia Municipiului Si­biu, anul acesta s-au înre­gistrat şapte sesizări privind furtul de capace de canal, sesizări care fac obiectul unor dosare penale, însă doar doi hoţi au fost prinşi.
"Două dintre aceste dosare penale au fost soluţionate prin identificarea autorilor. Într-un dosar s-a dispus neîn­ce­perea urmăririi pena­le, iar alte patru dosare penale cu au­tor ne­cunscut se află în lucru la ni­velul Biroului Inves­tigaţii Crimi­nale Sibiu, acti­vită­­ţile fiind desfăşurate sub coordo­narea şi supra­ve­ghe­rea pro­curo­rului", spune Lu­cia­na Bal­teş, purtătorul de cuvânt al Inspec­toratului de Poliţie Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu