duminică, 23 ianuarie 2011

REVELIONUL PACIENTILOR

*Şampania s–a deschis din nou pentru circa 50 de sibieni care au dansat la Revelionul Pacienţilor * Oamenii au uitat de bolile care i–au ţintuit cândva la pat şi s–au distrat ca în vremurile bune *

Anul 2011 a început ieri seară pentru aproximativ 50 de sibieni. Sunt pacienţi ai Compartimentului de Reumatologie, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean. Pentru prima dată, s-a organizat, la Sibiu, o reuniune a celor cu afecţiuni reumatismale. Oamenii au venit cu drag. Au mâncat, au băut şampanie fără alcool şi, cel mai important, şi-au împărtăşit experienţele şi au petrecut împreună o seară pe care spun că nu o vor uita. Şi mai ales, nu vor uita surpriza de a avea încă un Revelion. „Nu ştiu de ce ne-a chemat doamna doctor”, ne-a spus unul dintre invitaţi. Apoi, după ce a primit explicaţiile, a fost emoţionat. Şi a ţinut să ia cuvântul şi să le spună celor din sală cât de mulţumit este medicul care i-a „redat” soţia. „Am adus-o pe soţia mea la doamna doctor Chicea. Era bolnavă grav. Am adus-o în cearşaf şi mi-a dat-o pe picioare”, a spus omul. O doamnă a spus că a învăţat de la medicul Liana Chicea cum să lupte. „Când toată lumea îmi spunea să mă pensionez, eu am refuzat. Pentru că am învăţat de la doamna doctor să lupt. Pentru că am venit aici şi am văzut cum se luptă pentru mine şi am luptat şi eu. Şi dintr-un om care nu mai era folositor, am devenit un om activ, de folos”, a spus o pacientă.

Învingătorii

Fiecare dintre pacienţii care au petrecut vineri seara la Revelionul Pacienţilor au câte o poveste. Boala i-a făcut prieteni. Unii s-au cunoscut la spital, alţii pe hol, în timp ce aşteptau la o consultaţie în Ambulatoriu. Cu toţii au uitat, ieri de boală şi au dansat. Şi s-au mai legat câteva prietenii. Iar altele s-au întârit. Pentru că aşa cum le-a spus medicul care îi tratează, ei sunt învingătorii. „Ne-am întâlnit aici fără bilet de trimitere, fără aşteptat pe hol, fără alte preocupări legate de boală. V-am chemat aici ca să vă mulţumesc şi ca să vă încurajez. Nu cred că am avut vreodată ocazia să vă spun cât de mult vă admir pentru ceea ce faceţi. Eu am fost un om privilegiat până acum. Nu ştiu ce e aceea durere. De aceea, citind mă gândesc oare cum e când nu e aşa de bine cum îmi e mie. Vreau să vă laud, pentru că dumneavoastră ştiţi ce înseamnă, pentru că cei de lângă dumneavoastră ştiu ce înseamnă. Dar unii nu ştiu ce înseamnă. Nu înţeleg aşa de bine. Iar dumneavoastră, cei de aici, nu numai că ştiţi ce înseamnă, dar şi treceţi peste boală. Eu vă mulţumesc că sunteţi învingători. Şi vă mai mulţumesc că aveţi răbdare, perseverenţă şi voinţă”, a spus dr. Liana Chicea.

Tradiţie

Revelionul Pacienţilor a fost organizat de compartimentul de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, împreună cu Facultatea de Medicină „Victor Papilian” şi Biblioteca Universitară. Evenimentul s-a dorit să fie un prilej de destindere şi cunoaştere a pacienţilor între ei, dar şi cu cei implicaţi în îngrijirea afecţiunilor de care suferă, organizatorii sperând că acestă întâlnire să devină, începând din acest an, o tradiţie.
Compartimentul de Reumatologie funcţionează din anul 2008 în cadrul Secţiei Clinice Medicală I şi aici se fac anual peste 500 de internări. Acestora li se adaugă şi consultaţiile din Ambulatoriul de Specialitate - peste 850, numai în 2010. Tot în cadrul acestui compartiment se desfăşoară şi activitate didactică şi de cercetare.


Mii de pacienţi, un singur medic

În Sibiu sunt aproape 8.000 de persoane care au afecţiuni reumatologice. Dintre ei, jumătate au dorsalgii. Cele mai grave sunt, însă, bolile inflamatorii, care au evoluţie cronică şi care pot crea restricţii sau handicapuri funcţionale. Medicul care se ocupă de Compartimentul de Reumatologie, dr. Liana Chicea, este specialist în Reumatologie din 2005, după ce a terminat un stagiu de pregătire în osteoporoză şi osteodensitometrie efectuat în SUA. Dr. Liana Chicea coordonează, în Sibiu, tratamentul în poliartrită reumatoidă şi este membră a Societăţii Române de Reumatologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu