miercuri, 22 iunie 2011

Copil de 10 ani, strivit de TIR pe şoseaua Alba Iulia


* Copilul traversa pe culoarea verde a semaforului, pe bicicletă * Şoferul TIR–ului spune că nu a văzut nimic *

Un copil de 10 ani a murit, ieri, pe trecerea de pietoni, din zona McDonald’s. Băiatul a fost lovit de un TIR, în timp ce încerca să traver­seze strada pe culoarea verde a semaforului, pe bicicletă. Şoferul TIR-ului nu a văzut când s-a făcut verde la pietoni. S-a asigurat în stânga şi a pornit, având semn de „Cedează Trece­rea”, cu verde intermitent. Copilul a decedat pe loc.
Martorii spun că băiatul venea dinspre str. Autogării şi a traversat exact în momentul când la semafor a fost afişată culoarea verde, iar con­ducătorul camionului nu l-a observat. Un bărbat care a văzut cele întâmplate, a povestit: "L-am văzut pe copil când a traversat. Avea verde la semafor. Şoferul TIR-ului s-a asigurat să facă stânga şi probabil că nu a observat că pietonii aveau verde la semafor”, a povestit Vasile. O femeie aflată în zonă a declarat că a văzut momentul în care copilul a fost prins sub roţile TIR-ului. "Eu stăteam la ocazie şi am văzut cum copilul a fost prins sub roţile tirului. E o tragedie! Copilul era chiar pe trecerea de pietoni. Eu cred că s-a speriat când a văzut TIR-ul şi nu a mai putut avea nicio reacţie”, a spus Mioara Popa, încă speriată de tragedia la care a fost martoră.

Şoferul camionului, şocat

TIR-ul care l-a accidentat pe copil venea de pe strada Autogării. Descărcase marfa undeva în zona Pieţei Cibin şi urma să ajungă la Bramac, pentru a încărca maşina.
Şoferul spune că s-a asigurat şi avea verde atunci când el a făcut dreapta pe şoseaua Alba Iulia. „M-am asigurat, nu l-am văzut, semaforul de la trecerea de pietoni era pe roşu, m-am asigurat din partea stângă. Nu am văzut nimic, numai au strigat oamenii după mine că l-am omorât. În rest nu ştiu nimic. Nu am văzut semaforul roşu. Nu am văzut nici bicicletă, nici copil, nimic, nimic”, a spus Dumitru Costache, şoferul TIR-ului.
Unul dintre cei mai importanţi martori, cel care a fost la semafor lângă copil, spune că şoferul nu l-a observat pe băiatul de 10 ani. "Eram pe trotuar, copilul era lângă mine şi aşteptam să se facă verde la semafor. Când s-a făcut verde, copilul a dat să plece, să treacă strada. Şoferul de TIR se asigura în partea stângă să vadă dacă vine vreo maşină şi a dat a-ntâia să plece. El nu s-a mai uitat în dreapta să vadă dacă este cineva sau nu. Deja copilul a trecut, i-am făcut semn să oprească, dar el nu a observat! Asta este! N-a vrut nici el. Când a coborât era disperat că a omorât un copil”, a povestit Paul Niţă, unul dintre martorii cheie pentru cercetarea pe care urmează să o facă Poliţia, deoarece copilul a plecat chiar din partea lui stângă.

Alba Iulia, una dintre zonele periculoase

Intersecţia străzilor Alba Iulia cu Autogării este una dintre zonele periculoase ale Sibiului în ceea ce priveşte accidentele rutiere. De fapt, din analiza Poliţiei Rutiere Sibiu, în zonă nu s-a mai înregistrat vreun accident mortal în 2011. Cu toate acestea, zona şoselei Alba Iulia reprezintă, conform analizei, o zonă în care, de-a lungul timpului, au avut loc multe accidente mortale în care au fost implicaţi pietoni sau biciclişti şi TIR-uri.
Cea mai periculoasă zonă a fost mult timp, intersecţia Milea - Semaforului - Rahovei. Intersecţia a fost, însă, reconfigurată în urma unui accident rutier aproape identic cu cel de ieri.
Poliţiştii încearcă acum să afle cine este principalul vinovat pentru producerea acestui accident. Copilul nu avea voie să traverseze pe bicicletă. Pe de altă parte, nici şoferul TIR-ului nu s-a asi­gurat cum ar fi trebuit. „Din primele cercetări, conducă­torul autotrenului s-a angajat în efectuarea virajului la dreapta. Se pare că nu a res­pectat semnificaţia sema­forului care era pe culoarea roşie. Între timp, semaforul pentru pietoni s-a făcut verde, iar minorul s-a urcat pe bicicletă, moment în care a fost acroşat şi târât sub autotren”, a spus comisarul şef Narcis Voinea, şeful Biroului Drumuri Naţionale din Sibiu.
Vestea a ajuns la familie
Familia a aflat despre tragedie la puţin timp după ce a avut loc accidentul. O mătuşă l-a sunat pe copil pe telefonul mobil. Poliţiştii i-au dat femeii tragica veste şi ea a fost cea care i-a anunţat pe părinţi. (L. B.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu