duminică, 3 aprilie 2011

Accidentul nuclear de la centrala nucleară japoneză Fukushima este mai grav decât cel de la Cernobîl din 1986, deoarece a durat deja mai mult timp şi


" Cernobîl a fost ca explozia unei bombe radiologice. Noua bombă radiologică este Fukushima şi ne va costa şi mai scump" în termeni umani şi economici, a avertizat Natalia Mironova, specialist în domeniul termodinamicii, devenită unul dintre principalii adversari ruşi ai folosirii energiei nucleare.

Ea a apreciat că gravitatea accidentului de la Fukushima ar putea depăşi catastrofa de la Cernobîl şi pe scara internaţională a evenimentelor nucleare şi radiologice (INES). Clasificat la nivelul 7, accidentul de centrala nucleară ucraineană este considerat cel mai grav din istoria nucleară civilă.

"Cernobîl a fost clasificat la nivelul 7, în condiţiile în care accidentul a avariat un singur reactor, iar catastrofa nu a durat decât două săptămâni", a spus Mironova. "La Fukushima, au trecut deja trei săptămâni, iar patru dintre reactoare se află într-o stare foarte gravă", a adăugat ea.

Centrala nucleară Fukushima a fost avariată în urma unui cutremur cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami care a devastat litoralul pacific din nord-estul arhipelagului.

Agenţia japoneză pentru securitate nucleară a clasificat accidentul de la Fukushima la nivelul 5 pe scara INES.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu