luni, 18 aprilie 2011

În comă pentru o banană





În anul 2011, medicii au fost nevoiţi să ajungă la un caz de urgenţă cu căruţa. Micuţa Carmen, în vârstă de numai 3 ani a tras dulapul peste ea în încercarea a lua o banană. Starea copilului este deosebit de gravă. Drumul impracticabil a făcut ca echipajele SMURD să nu poată ajunge în zona fermei de animale de la Buia, unde fetiţa locuia împreună cu părinţii şi cu doi fraţi, dintre care unul de nici un an. Medicii au solicitat elicopterul, dar era la un alt caz. Apoi a fost solicitată intervenţia Salvamontului, singurul care ar fi putut ajunge în astfel de zone, pentru ca, în final, fratele copilului să coboare cu micuţa în braţe până la medici, speriat că îşi va pierde sora. Deşi intervenţia SMURD-ului în zonă a fost extrem de dificilă ei au acordat primul ajutor copilului, care acum este internat la spital. Starea sa este, însă, critică. Micuţa este în comă.

Dramă în familia Lăcătuş

Mama fetiţei frământa atunci când s-a întâmplat tragedia. Tatăl era plecat în sat, iar băiatul cel mare, Gheorghe, era afară, la animale. Familia are grijă de o fermă de animale în zona Buia. Coboară rar în sat, pentru că drumul este greu. Trebuie să treacă un râu. Cel care se duce cel mai des este tatăl copiilor. Mama trebuie să aibă grijă de copii. Cel mai mic nici nu a împlinit un an. De dimineaţă, mama nu a fost atentă câteva secunde ce face Carmen. Fetiţa de 3 ani s-a întins să îşi ia o banană de pe dulap. Aşa s-a produs tragedia. Copilul s-a agăţat de dulap şi l-a tras peste ea. „Mama frământa, eu eram la animale. Şi ea s-a întins după o banană. A căzut dulapul, dar nu a căzut chiar pe ea. Pe lângă ea. A atins-o probabil. E pălită rău. Ne-am speriat, că îi curgea sânge pe gură, prin urechi. Era un dulap de scândură”, a spus Gheorghe Lăcătuş, fratele micuţei.
Doar el a venit cu copilul la Spital. Mama a trebuit să rămână la fermă, iar tatăl a coborât în sat să anunţe proprietarul fermei. Tot Gheorghe a dus şi copila până la echipajul de medici. „Am sunat la Salvare. Dar ei nu puteau ajunge. Au încercat să ajungă cu căruţa, Dar nu s-a putut. Am dus-o eu până la ei acolo, peste râu. Că am trecut râul ca să ajung la medici. M-am speriat când am văzut că îi curge sânge şi am dus-o eu pe braţe. Salvarea nu ar fi ajuns până acolo”, a povestit Gheorghe.

Drum impracticabil

Drumul din Buia până la ferma de animale este impracticabil, lucru confirmat şi de reprezentanţii Salvamont. „Am fost solicitaţi să venim în sprijinul unui echipaj SMURD Sibiu pentru a a duce un copil accidentat dintr-o zonă foarte, foarte greu accesibilă. Cu maşinile SMURD nu au putut intra în zonă. Drumul era impracticabil”, a spus şeful Salvamont, Adrian David.

Fetiţa este în comă

Medicii SMURD au făcut tot ce a fost posibil pentru fetiţă. Un localnic a pus la dispoziţia echipajului SMRUD o căruţă. Aşa s-au dus medicii în întâmpinarea fratelui disperat care îşi purta pe braţe sora de numai 3 ani, plină de sânge şi în stare de inconştienţă. „Foarte greu am ajuns. Am mers şi cu o căruţă şi apoi am solicitat maşina de la Salvamont. Iniţial am solicitat elicopterul, dar nu a fost disponibil. Era la o altă intervenţie. Am ajuns cu maşina de la Salvamont. Am găsit copilul inconştient, cu un traumatism cranio-cerebral sever, stabil hemodinamic şi respirator. În urma examenului CT s-a constatat că are o hemoragie subarahnoidiană”, a spus dr. Mirela Bădescu, specialist de Urgenţă în cadrul SMRUD Sibiu.
Fetiţa va rămâne internată în cadrul Secţiei Neurochirurgie. Deocamdată nu se pune problema unei intervenţii chirurgicale. „La Unitatea Primiri Urgenţe a ajuns o fetiţă de 3 ani, din localitatea Buia, care a suferit un traumatism cranio-cerebral acut sever, comă de gradul 2 şi hemoragie subarahnoidiană. Pacienta a primit îngrijiri medicale şi a rămas internată în cadrul Secţiei Clinice Neurochirurgie -ATI pentru supraveghere şi tratament de specialitate. Starea ei este stabilă, pacienta nu necesită intervenţie chirurgicală”, a spus Raluca Puşcă, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu