luni, 10 octombrie 2011

Daţi bani pe anvelopele de iarnă sau pe amendă?

Când temperatura scade sub 7 grade Celsius sau când carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei, trebuie să aveţi cauciucuri de iarnă * Dacă nu le aveţi, plătiţi amendă*Din 2011, anvelopele de iarnă sunt obligatorii

Vine iarna şi din acest an, fiecare şofer trebuie să ştie că este obligat prin lege să îşi echipeze maşina cu anve­lope de iarnă. Anvelopele de iarnă sunt cauciucuri special construite pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura de afară a scăzut sub 7 grade sau caro­sabilul este acoperit cu zăpa­dă, gheaţă sau polei. Din punct de vedere juridic, atunci când vorbim despre anvelo­pele de iarnă, este vorba de acele anvelope care respectă şi sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Con­siliu­lui Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autove­hiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi monta­rea lor, Regulamentului Co­mi­siei Economice pentru Euro­pa a Organizaţiei Naţiu­nilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comi­siei Economice pentru Euro­pa a Organizaţiei Naţiunilor Unit­e CEE-ONU nr. 54, după caz.

Ilegal, rămâi fără bani şi fără certificatul de înmatriculare

Cei care vor fi depistaţi fără anve­lope de iarnă atunci când vremea va da semne clare de iarnă, va suporta consecinţele legale. Prin OUG nr. 5 din 2011 a fost modi­ficată OUG nr. 195 din 2002, republicată pri­vind cir­culaţia pe drumurile publice, intro­ducându-se obli­­gati­vita­tea do­tării cu anve­lope de iarnă. Potrivit repre­zentanţilor Ser­viciului Rutier Sibiu, prin anvelope de iarnă legea prevede acele anvelo­pe care, pentru a fi acceptate, trebuie să fie in­scripţionate cu unul dintre simbolurile M+S, M.S, MS, M&S, fără a include în această categorie anve­lopele marcate "all seasons". "OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile pu­blice, republicată, cu modi­ficările şi com­pletările ulterio­are, prevede la articolul 102 aliniatul 1, punctul 28, sanc­ţionarea con­ducerii autovehi­culului pe drumurile publice aco­perite cu zăpadă, gheaţă sau polei , fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autove­hiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al condu­cătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipa­mente antiderapante omolo­gate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului", se arată în lege. Sancţiunea pentru cei care nu respectă legea este cuprin­să între 9 şi 20 de puncte-amendă, res­pec­­tiv între 603 şi 1.340 lei. De ase­menea, sancţiunea con­tra­­ven­ţio­nală este însoţită şi de măsura re­ţinerii certificatului de înmatriculare.

Atenţie la service auto

Un amănunt de care fie­care şofer trebuie să ţină seama este că atunci când vor monta anvelopele, chiar dacă e vorba despre anvelo­pe de iarnă second hand, trebuie ca şoferii să obţină de la service un certificat de conformitate, prin care se atestă faptul că anvelopele sunt de iarnă. În cazul în care şoferii au cumpărat cauciucurile şi le-au montat înainte de intrarea în vigoare a legii şi nu au un astfel de certificat de conformitate, va trebui să obţină unul, altfel sunt pasibili de amendă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu