sâmbătă, 29 octombrie 2011

Mii de credincioşi au însoţit moaştele Mitropolitului Andrei Şaguna spre canonizare

O mare de oameni s–a adunat vineri seara, la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde au fost aduse moaştele Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Racla cu osemintele sfinte a fost adusă cu o cursă aeriană specială chiar de Patriarhul Daniel şi de o delegaţie de ierarhi din Grecia. Peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi au participat la procesiunea în cadrul căreia osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu. În vreme ce mulţimea de oameni a mers în procesiune, alte mii de credincioşi au aşteptat moaştele Sfântului Andrei, ocrotitorul României, la catedrală şi au participat la slujbele speciale programate în cadrul ritualului de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna.

UPDATE 1: Mitropolitul Andrei Şaguna a fost ridicat la rang de sfânt şi va fi slujit în data de 30 noiembrie, odată cu Sfântul Apostol Andrei. Ordinul a fost dat în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cu hramul Sfânta Treime.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a venit încă de dimineaţă pentru a asista la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna. Preşedintele este însoţit de ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
În aceste momente se desfăşoară slujba de canonizare, la care participă şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, viceprimarii Astrid Fodor şi Virgil Popa, prefectul Horaţiu Răcuciu, preşedintele Consiliului Judeţean, Martin Bottesch, deputatul Raluca Turcan.

Ultimul parastas

Cine spune că românii nu ştiu să-şi preţuiască valorile spiritual-culturale, tradiţia şi credinţa se înşală amarnic. Exemplul cel mai concludent ne-a fost oferit atât de ultimul parastas închinat Mitropoli­tului Şaguna, cel săvârşit la Răşinari, cât şi de impresio­nanta procesiune ecumenică pornită de la Sala Transilvania şi până în faţa Mitropoliei Ardealului, la care au participat mii de credincioşi. Pro­cesiunea a fost însoţită timp de 15 minute de dangătul clopo­telor care au sunat în toa­te bisericile din Sibiu şi de sunetul specific oferit de toa­că. La Biserica Bunavestire (din Groapă), credincioşii au asistat la un moment special, o ectenie specială pentru pelerini.
Procesiunea a fost întâm­pinată la Catedrala Mitropoli­tană, de Mitropolitul Ardealului şi de un numeros sobor de preoţi. La întâmpinare au fost prezenţi atât prefectul Horaţiu R[cuciu, cât şi subprefectul Constantin Morar. Garda de onoare a Academiei Militare a prezentat onorul, fanfara mili­tară intonând Imnul Naţio­nal al României şi partitura "Rugăciune".
Corul de studenţi a intonat Imnul lui Şaguna, moment urmat de slujba Privegherii zilei de rând, precum şi slujba Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României. "Fiţi pe pace. Aveţi-vă bine. Nu vă sfădiţi", acestea au fost ultimele cuvinte rostite înaintea morţii de Mitropolitul Şaguna, într-o sâmbătă de 15/28 iunie 1873, la fel de fru­moasă cum a fost cea de ieri.

50 de ierarhi şi 500 de preoţi, în Mitropolie

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, a fost adus, ieri după-amiază, de la Bucureşti, cu o cursă aeriană specială, de PF Daniel şi de o delegaţie de ierarhi din Grecia, dar şi de membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Pentru sosirea delegaţiei oficiale şi pentru buna desfă­şurare a procesiunii, strada Mitropoliei, pe care se află Catedrala Mitropolitană din Sibiu, a fost închisă traficului rutier, iar forţele de ordine au creat un culoar special pentru ca racla şi oficialii să poată ajunge în curtea catedralei.
În timpul sosirii ierarhilor cu racla specială de la Bucureşti, clopotele Catedralei Mitropo­litane au bătut timp de aproxi­mativ zece minute. La cere­moniile de aseară au participat 50 de ierarhi şi aproximativ 500 de preoţi. Programul manifestărilor a inclus slujba Te Deum, după care PF Daniel a adresat celor prezenţi un cuvânt de binecuvântare. Moaştele Sfântului Andrei rămân la Sibiu până în această seară, când vor fi duse la Alba Iulia. Pe toată durata nopţii de vineri spre sâmbătă, moaştele au stat spre închinare, astfel încât toţi credincioşii doritori au putut trece prin faţa raclei sfinte. De asemenea, credin­cioşii se vor putea închina şi astăzi, pe toată durata slujbei de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna.
Astăzi este aşteptat să participe, la Sibiu, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu