miercuri, 26 octombrie 2011

Vrei, nu vrei, CNP–ul tot îl dai



de Laura BUCIU
26 octombrie 2011 22:29
148 vizualizari
A- A+ tipareste yahoo mail

Vrei, nu vrei, CNP–ul tot îl dai
Cei care au declarat că nu vor să divulge CNP–ul sunt pasibili de amendă, dar CNP–ul lor va fi aflat oricum * Conform ultimelor date, CNP–ul trebuie completat obligatoriu pe formularul de recensământ * Peste 50 la sută din judeţul Sibiu a fost deja recenzat

V-aţi gândit că dacă refuzaţi să divulgaţi Codul Numeric Personal, nimeni nu o poate face în locul dumneavoastră? Directorul Direcţiei Judeţene pentru Statistică a declarat că şi CNP-urile celor care au scris explicit pe formular că nu doresc să îşi divulge aceste date personale şi se supun amenzii legale, vor fi oricum aflate, în baza unui protocol dintre Institutul Naţional de Statistică şi Direcţia de Eviden­ţă a Persoanelor, din cadrul Ministerului Adminis­traţiei şi Internelor. Declaraţia a fost făcută de directorul Direcţiei Judeţene de Statis­tică, Liviu Boloş, ieri, în cadrul unei con­ferinţe de presă, la Prefectură. De asemenea, Liviu Boloş a explicat că CNP-ul de pe formu­larul de recensământ este obligatoriu, iar în ultimele două zile a acţionat efectul spuselor purtătorului de cuvânt al Insti­tutului Naţional de Statistică. Purtătorul de cuvânt a fost, de altfel, şi concediat. El spusese că divulgarea CNP-ul nu este obligatorie.

La loc comanda!

Timp de două zile, recen­zorii au mers în casele sibie­nilor şi nici măcar nu au mai întrebat dacă vor sau nu să îşi declare CNP-ul. Cu toţii au luat de bun ceea ce a declarat purtătorul de cuvânt al INS, cum că divul­garea CNP-ului nu ar fi obliga­torie. Acum, la loc comanda! Recenzorii se vor întoarce înapoi la cei că­ro­ra nu le-au cerut codul de identificare. Nu toţi, însă. "Da­că, să zicem că a fost recen­zorul într-un bloc şi la unele apartamente nu s-au declarat CNP-urile. Şi mai merge recenzorul pentru că nu i-a găsit pe unii dintre ei acasă. În cazul acesta poate să treacă s[ completeze CNP-ul. Dar dacă a terminat toată scara de bloc nu mai merge numai pentru CNP-ul lipsă", a explicat directorul Direcţiei Judeţene pentru Statistică Sibiu, Liviu Boloş.

CNP-urile vor fi aflate oricum

În cazul în care recenzorul nu se mai întoarce, CNP-ul va fi aflat oricum. Şi al lor, dar şi al celor care au specificat că refuză să declare aceste date. Fără CNP, spun reprezentanţii Prefecturii, nu se poate face înregistrarea. Tocmai de aceea, CNP-ul tuturor va fi luat de la Evidenţa Populaţiei. "A fost o perioadă de două zile în care a acţionat efectul purtătorului de cuvânt, care a spus că nu ar fi obligatoriu CNP-ul. Dar sunt puţine cazurile în care popu­laţia nu şi l-a divulgat. Nu se va întâmpla nimic în cazul lor. Noi o să obţinem CNP-urile respec­tive de la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor, pentru că nu se poate înregistra formularul fără CNP. Va fi vorba de un protocol între INS şi Serviciul de Evidenţă a Persoanei la nivel de ţară. Deocamdată nu s-a încheiat, dar se va încheia, la fel cum s-a întâmplat şi cu cel pentru recensământul agricol, unde ne-am confrun­tat cu astfel de probleme", a spus Liviu Boloş.
Până marţi seara, în judeţul Sibiu a fost recenzată 54,85 la sută din populaţie. Pentru a-i linişti pe cei care se tem că CNP-ul lor va fi utilizat după referendum, directorul de la Statistică spune că "în proce­sul de derulare a datelor, infor­maţiile sunt ulterior anoni­mizate. Numele, prenumele persoanelor nu sunt înscrise în baza de date, iar recenzorii sunt obligaţi să păstreze confi­denţialitatea. Dacă încalcă confidenţialitatea, sunt pasibili de amendă între 2.000 şi 5.000 de lei".

Recenzor muşcat de câine

Recenzorii din judeţul Sibiu nu au fost feriţi de probleme. Unul dintre ei a fost muşcat de câine, iar alţii au fost nevoiţi să îşi împartă munca cu colegii lor, pentru că au fost nevoiţi să recenzeze cămine unde erau peste 300 de persoane. "O doamnă recen­zor din Cartierul Veteranilor din municipiul Sibiu a fost muşcată de câine, dar şi-a putut continua activitatea. Am avut, însă, mai mulţi recenzori care se aşteptau să găseas­că în sector locuinţe cu câteva persoane şi au ajuns la nişte cămine studenţeşti cu peste 300 de persoane. Aceste persoane au trebuit ajutate: fie au fost împărţite în două căminele studenţeşti, fie au fost repartizate la alţi recen­zori care aveau mai puţin de recenzat", a spus Liviu Boloş.
O altă problemă este întâl­nită la persoanele în vârstă care refuză să deschidă uşa, de teamă. "Sunt destul de multe cazurile în care recen­zorul nu este primit. Sunt oameni care sunt acasă, dar nu vor să deschidă. Ei sunt acasă, vecini lor ne spun asta. Ne spun că sunt în casă, dar nu vor să deschidă. Recen­zorul va mai merge o dată, de două ori, iar dacă nu vor deschide pentru a fi recenzaţi, se va trece la amendarea lor. Recenzarea este obliga­torie, nu face fiecare ce vrea", a spus directorul Direcţiei de Statistică Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu