sâmbătă, 3 septembrie 2011

300 de lei ca să–ţi trimiţi copilul la şcoală


V–aţi pus bani deoparte? Nu pentru concediu! Pentru şcoală, că imediat e 12 septembrie şi cel mic are nevoie şi de ghiozdan, şi de pantofi de sport, şi de caiete, şi de culegeri, şi de penar, şi de câte şi mai câte... adică buzunarele vă vor fi mai uşoare cu minim 300 de lei. Asta dacă aveţi un singur copil. Pentru doi, dublaţi suma...

O săptămână şi jumătate a mai rămas până când şcolărei şi şcolăriţe se aşază din nou în bănci, aşa că goana după cele necesare începerii anului şcolar e în toi. Şi pentru părinţi şi copii şi pentru magazine. În hypermarketuri, produsele tronează la loc de cinste de zile bune, că doar e musai ca omul să cumpere şi rechizite şi haine ca să aibă cu ce să-şi trimită copilul la şcoală. Promoţii? Dacă e să te iei după etichetele scrise cu litere de-o şchioapă, ai impresia că totul e un chilipir, dar când tragi linie şi socoteşti vezi că la final ţi-au uşurat buzunarul de destui bani.

Începe şcoala cu 40 de lei

... cam aşa sună una dintre ofertele extrem de tentante din hypermarket. Altfel spus, dacă vrei să scapi fără multă umblătură, pui mâna pe un ghiozdan în care se găsesc două caiete, penar cu pix, stilou şi creion, carioci şi acuarele. Costă 40 de lei. Ei, dar cel mai probabil, copilul nu va fi mulţumit de conţinutul „pachetului” că doar are mult mai multe materii şi cele două caiete îi sunt insuficiente, iar ghiozdanul... ieftin nevoie mare se rupe în câteva săptămâni. Aşa că te gândeşti încă o dată şi o iei de la capăt cu cumpărăturile: pe un caiet mic dai între 1 leu şi 2 lei, pe un caiet studenţesc între 4 şi 5 lei, pe un ghiozdan - minim 35 de lei, dar parcă mai bine unul cu 50 lei să fii sigur că ţine măcar în acest an şcolar, un set de patru pixuri costă 1 leu, un stilou e minim 12 lei, iar patroanele cu cerneală - minim 12 lei, o trusă de geometrie cu riglă, compas, echer etc. costă minim 7,5 lei, creioanele colorate au preţuri ce pleacă de la 3 lei şi pot sări de 9 lei, blocul de desen necesită vreo 6,5 lei, acuarelele - 6 lei, o copertă poate costa între 50 de bani şi 2 lei, depinde de pretenţii.
Şi pentru că am pomenit de pretenţii, să ştiţi că astea-s preţuri minimale, cine vrea produse de firme sau cu imaginea unor personaje celebre, va plăti totul mai scump. Aşa se face că un ghiozdănel pentru un boboc de clasa I poate costa şi 235 de lei, că o copertă poate fi şi 4 lei, că pe eticheta unui penar poate fi înscris preţul de 50 de lei.
Cu astfel de preţuri ai cam rezolvat rechizitele, doar că elevul are nevoie şi de caiete speciale pentru limba română şi pentru matematică, şi de caiete pentru geografie, ştiinţele naturii, fizică, chimie şi câte materii o mai studia... şi, în plus, la început de an şcolar nu-i profesor care să nu recomande o culegere la limba română şi una la matematică pentru o mai bună pregătire a elevului. Iar pentru cele două sunt necesari alţi 30-50 lei.
Dacă tragem linie vedem că de la ghiozdan, la rechizite şi la culegeri speciale, un elev are nevoie de vreo 130-150 de lei.

Hainele, bată-le vina!

Dacă-i copil, e în creştere. O ştim cu toţii, aşa că haine noi nu se cumpără doar pentru că începe şcoala, ci, mai ales, pentru că cele purtate până în vară i-au cam rămas mici copilului. Ori s-au deteriorat. Aşa se face că pentru o pereche de pantaloni se plătesc minim 25 de lei, că o bluză subţire face tot atât, iar una groasă pentru zilele friguroase te duce la 40 de lei, că cea mai ieftină pereche de ghete care să ţină măcar două-trei luni costă 50 de lei. Mai puneţi pe listă treningul – 50 de lei şi pantofii pentru ora de sport – 30 de lei. Uite-aşa un minim de haine noi vă mai uşurează buzunarele cu 150 lei.
Aţi uitat de alte cheltuieli: pentru fondul clasei se cotizează cam cu 10 lei, pentru cel al şcolii – tot cu atât, iar dacă şcoala are gardian (pe care tot dumneavoastră îl plătiţi) – trebuie să daţi încă 10 lei. Ce se face cu banii din fondul clasei? De toate: „se achiziţionează materiale pentru ora de lucru manual, de la hârtie creponată, la cartoane şi foarfece, să cumpără săpun şi hârtie igienică sau poate perdele noi şi uneori se repară clanţa de la uşă, dacă instituţia de învăţământ nu are fondurile necesare”, spune una dintre educatoarele din Sibiu. Am pomenit de educatoare, deci de copii de grădiniţă, păi atunci să ştiţi că trebuie să pregătiţi şi banii pentru masă, dacă băiatul sau fetiţa merge la o grădiniţă cu program prelungit. Asta înseamnă minim 150 lei pe lună.

Ce spun părinţii?

Că de când se termină şcoala, trebuie să te gândeşti că în trei luni începe iar. „Încă nu am făcut cumpărăturile pentru noul an şcolar, dar cred că voi avea nevoie de 300 de lei pentru fiecare copil. Dacă-i cumperi de la început toate caietele, toate culegerile necesare şi dacă mai cumperi câteva haine, pe la suma asta ajungi. Trebuie să cumperi un ghiozdan nou în fiecare an pentru că cele care au preţuri accesibile nu sunt de bună calitate, iar apoi copiii le mai trântesc, le pătează ş.a.m.d. Trebuie să cumperi şi un echipament nou de sport în fiecare an: treningul e 50 de lei, pantofii- vreo 23-30 lei. Mai au nevoie de o bluză, de un hanorac, de pantofi. Când pui totul împreună, vezi că trebuie să fii bine pregătit”, spune Natalia, mămica a două fete.
„Probabil nu voi cumpăra acum toate caietele, doar strictul necesar. Trebuie să mă gândesc şi la haine şi încălţăminte. Eu am socotit că minim 200 de lei sunt necesari, dar vor mai fi şi alte cheltuieli pe parcurs. Anul trecut, am lăsat alocaţia copilului să se adune şi am făcut cumpărăturile necesare din aceşti bani. Anul aceasta nu am prea reuşit”, mărturiseşte Elena, mama unui băieţel.
***
Cam astea-s cheltuielile la început de an şcolar. În rest, fiecare îşi face bugetul după cum poate şi după cum a pus bani la ciorap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu