joi, 29 septembrie 2011

Aici se mută Palatul de Justiţie


Mutarea se face treptat, în lunile octombrie şi noiembrie* Locatorul, Retezat SRL, are obligaţia de a preda spaţiul la cheie în data de 15 noiembrie

În urmă cu doi ani, TRIBUNA a publicat un fotoreportaj despre starea jalnică a încăperilor în care magistraţii sibieni sunt obligaţi să-şi desfăşoare activitatea. În aceeaşi perioadă, o comisie de experţi de la Banca Mondială a evaluat la faţa locului mai multe tribunale din ţară, printre care s-a aflat şi cel de la Sibiu. Concluzia raportului întocmit de experţii europeni venea să confirme de fapt o realitate pe care justiţiabilii sibieni o cunoşteau de multă vreme. În cele din urmă, Ministerul Justiţiei a emis Ordinul 1516/C/20 mai 2009 privind procedura de organizare a licitaţei pentru constructor (mandatat cu efectuarea lucrărilor de reabilitare a Palatului de Justiţie Sibiu), cât şi procedura de organizare a licitaţiei pentru închirierea unor spaţii adecvate, menite să asigure buna desfăşurare a activităţii Tribunalului şi Judecătoriei Sibiu pe toată durata de renovare a imobilului de pe Victoriei.
La licitaţia organizată în 9 decembrie 2010, de către Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti pentru reabilitarea Palatului de Justiţie Sibiu au participat nouă firme de construcţii. În final licitaţia a fost câştigată de firmele Inspet SA Ploieşti şi Coral Construcţii SRL Bucureşti. Contractul - a cărui valoare totală este de 16 milioane de lei - a fost semnat abia la 19 mai 2011. Menţionăm că acest contract prevede predarea imobilului către constructor la data de 4 iulie 2011. La rândul său, constructorul are termen de finalizare a investiţiei în 30 de luni.
În paralel cu organizarea licitaţiei pentru constructor, conducerea Tribunalului Sibiu a demarat şi procedura pentru organizarea licitaţiei privind închirierea unor spaţii adecvate activităţii judecătorilor. Din caietul de sarcini al licitaţiei s-a impus ca spaţiul să fie predat la cheie, amenajat de către ofertant, cel mai târziu la data de 1 septembrie 2011. Au fost identificate patru locaţii - Ambient, Retezat, Casa Albă Independenţa şi Development - ale căror documentaţii complete au fost înaintate spre analiză Ministerului Justiţiei. Câştigătoarea licitaţiei a fost declarată SC Retezat SRL. Cu trei zile înainte de expirarea termenului de depunere a contestaţiilor (11 iunie 2011 - s.n.). Casa Albă Independenţa SA a contestat câştigătoarea licitaţei.
Referitor la preţul ofertat remarcăm faptul că, iniţial, Casa Albă Independenţa a cerut 24 de lei/mp fără TVA, iar Retezat SRL - 23,6 fără TVA. Ofertele finale, rezultate în urma procesului de negociere, au fost de 22 lei/mp fără TVA pentru Casa Albă Independenţa şi 17,5 lei/mp fără TVA pentru SC Retezat SRL.
Contestaţia depusă de Casa Albă Independenţa a fost soluţionată de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor prin Decizia 2531/C5/2964/17 iunie 2011, care respinge ca inadmisibilă contestaţia formulată de reclamantă.
În aceste condiţii, constructorul a preluat Palatul de Justiţie cu o întârziere de câteva luni.

Aici se va muta Tribunalul Sibiu!

Contractul de închiriere a fost semnat de reprezentanţii Ministerului Justiţiei, cu SC Retezat, la 22 august 2011 şi are valabilitate 30 de luni, cu posibilitate de prelungire. Prin contract, locatorul se obligă să predea spaţiul la cheie, în condiţii de bună folosinţă, la data de 15 noiembrie 2011.
Retezat SRL pune la dispoziţia judecătorilor sibieni o suprafaţă amenajată de 4736 mp. Este vorba despre 44 birouri pentru judecători, 8 săli de şedinţă pentru Civil şi 2 săli pentru Penal, fiecare având 65 mp, o sală de 7.00 mp pentru Arhiva Tribunalului, precum şi birouri pentru procurorii de şedinţă şi personalul auxiliar (grefieri, informaticieni etc).
După cum se poate observa din fotografia alăturată, în exterior clădirea a fost complet renovată şi zugrăvită, iar în interior bunul gust şi confortul sunt la înălţime.
"Ne vom muta treptat în noua locaţie în cursul lunilor octombrie şi noiembrie, urmând ca până la mutarea definitivă, o serie de procese să se mai judece în actualul sediu al Palatului de Justiţie (Bulevardul Victoriei - sn). Ţin să menţionez că amenajarea spaţiului de către locator, s-a făcut ţinând seama de numărul de personal de la Tribunal şi Judecătoria Sibiu şi de asigurarea unor condiţii optime pentru activitatea acestuia, cu respectarea unor circuite de acces obligatorii în cadrul fiecărei instanţe de judecată", ne-a declarat prof. univ. dr. Marcel Rusu, preşedintele Tribunalului Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu