joi, 1 septembrie 2011

Guvernul aşteaptă aderarea la Schengen în cursul lui 2012

Guvernul se aşteaptă la aderarea României la spaţiul Schengen în cursul anului 2012, în funcţie de deciziile la nivel european, a declarat ieri premierul Emil Boc, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, informează Agerpres. "Ne aşteptăm ca, în funcţie de deciziile la nivel european din luna septembrie, să fie asigurată aderarea deplină a României la Schengen în cursul anului viitor. Este recunoscut faptul că România a îndeplinit condiţiile tehnice pentru accedere în zona Schengen", a spus Boc. El le-a cerut diplomaţilor români să contrabalanseze rezervele subiective şi politice ale decidenţilor europeni în privinţa aderării României la zona europeană de liberă circulaţie. "În egală măsură, trebuie să fim suficient de convingători pentru a contrabalansa eficient ultimele forme de sensibilităţi şi rezerve subiective sau politice care se manifestă încă în rândul unor parteneri europeni", a subliniat şeful Guvernului.
În privinţa Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, Emil Boc a declarat că se aşteaptă ca evoluţia justiţiei din România să se reflecte în percepţia Uniunii Europene. "Jumătatea anului 2012 va fi decisivă şi pentru perspectivele Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, având în vedere că va urma evaluarea pe cinci ani a mecanismului. Aşteptăm ca evoluţiile pozitive care suntem pe deplin încrezători că se vor înregistra în funcţionarea justiţiei să reflecte şi să se reflecte într-o receptare adecvată la nivelul Uniunii Europene, determinând o decizie în consecinţă", a mai arătat premierul.
Tot ieri, Boc a mai spus că Guvernul de la Bucureşti face eforturi pentru a elimina restricţiile impuse cetăţenilor români pe piaţa muncii din unele state ale Uniunii Europene. Şeful Executivului şi-a exprimat speranţa că obligativitatea permiselor de muncă introdusă de Spania pentru români este doar temporară.
Declaraţiile lui oc vin după ce CE a adoptat, pe 11 august, o decizie prin care aprobă solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012. Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a susţinut că românii "pot să se angajeze" în continuare în Spania, unde "au nevoie doar de permisul de muncă, iar permisul de muncă trebuie obţinut de angajator, nu de cel care pleacă din România să-şi găsească un loc de muncă". "Angajatorii spanioli cred că au suficientă forţă de lobby să obţină aceste permise de muncă dacă îşi doresc muncitori din România", spunea ministrul pe 12 august.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu