marți, 27 septembrie 2011

Reţeliştii" au găurit asfaltul de o mie de ori

Doar Societatea de gaz a avut 640 de intervenţii la propriile reţele, iar cea de apă 427. Cei care solicită aviz de săpătură pentru a interveni la reţelele de orice fel de pe raza municipiului Sibiu trebuie să plătească refacerea carosabilului sau a trotuarului pe care l–au spart. În cazul asfaltului de trafic greu, refacerea unui metru cub de asfalt costă aproape 400 lei, iar un metru de trotuar 100 de lei.

Nu trece zi să nu-i vezi pe străzile Sibiului, de multe ori pe cele mai vechi şi peticite, dar nelipsiţi nici de pe arterele proaspăt refăcute şi cu asfaltul ca în palmă.
Societăţile furnizoare de utilităţi din Sibiu au reuşit, de la începutul anului şi până acum, să facă peste 1.000 de săpături pe domeniul public al oraşului, fie că a fost vorba despre intervenţii de urgenţă pentru că li s-a fisurat o conductă, fie că a fost vorba despre intervenţii anunţate în prealabil.
S-au înregistrat 640 de intervenţii la reţeaua de gaz, 427 la apă şi 24 la reţelele electrice, spune Mirela Gligore, şeful Serviciului de Presă şi Comunicare al Primăriei Sibiu.

Reţele vechi, defecte multe
Societatea de gaz deţine recordul în domeniu din cauza conductelor vechi, pe care în ultimii doi ani a început să le înlocuiască în număr foarte mare. Şi societatea de apă şi canalizare are un număr mare de intervenţii deşi, şi aici s-au făcut investiţii mari în înlocuirea conductelor cu unele noi, iar investiţiile continuă.
Începând din anul 2009, Sibiul are un regulament de refacere a infrastructurii domeniului public şi privat în baza căruia, avizele de săpătură se acordă doar pe baza unor documentaţii, săpăturile de urgenţă se pot face în aceeaşi zi, dar, indiferent de situaţie, cei care sparg trotuarele sau carosabilul trebuie să achite contravaloarea refacerii către societatea DPC, singura care poate face reparaţiile.
Anul trecut, spre exemplu, numărul săpăturilor pe care le-au făcut firmele furnizoare de utilităţi a fost atât de mare încât DPC nu a reuşit să facă faţă refacerilor.

400 lei metrul de asfalt
Pentru un metru de asfalt de trafic greu săpat pe domeniul public, cei care fac lucrarea trebuie să achite, cu tot cu TVA, aproape 400 de lei, iar pentru trotuare, metrul pătrat ajunge la 100 lei. Se plăteşte şi montarea bordurilor care au fost scoase pentru lucrări la conducte, se plătesc şi refacerile pe drumuri de pavaj, de pământ sau pe drumuri betonate, iar de la începutul anului şi până acum, valoarea totală a lucrărilor de refacere a ajuns la 300.000 lei.
Pentru că iarna refacerea asfaltului nu mai este posibilă, avizele de săpătură se vor mai elibera până la jumătatea lunii noiembrie, după care, până în primăvara viitoare, săpăturile pe domeniul public vor fi interzise.

Gazul vine după asfaltare

Dincolo de disconfortul şi problemele pe care le creează intervenţiile zilnice ale societăţii de gaz în asfaltul de pe drumurile oraşului, apare o situaţie aproape de neînţeles, atunci când vine vorba despre străzile pe care Primăria Sibiu le modernizează în întregime.
Sunt situaţii, şi nu singulare, când pe o stradă intrată în şantier pentru modernizare, Apă- Canal îşi înlocuieşte conductele, Electrica intervine şi ea, însă societatea de gaz nu începe lucrarea de înlocuire a conductelor proprii pentru că nu are finalizată proiectarea sau nu are lucrarea avizată. Un astfel de lucru se întâmplă acum pe Calea Turnişorului, unde Primăria, după o perioadă lungă de aşteptare, a decis să nu mai stea după gaz şi să înceapă refacerea străzii, până la primul strat de asfalt, din cauza disconfortului mult prea mare creat şoferilor şi celor care locuiesc în zonă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu