vineri, 16 septembrie 2011

Problema profesorilor neplătiţi a ajuns în Guvern

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a spus ieri că solicitarea sa privind problema profesorilor de la Liceul de Artă, care nu pot fi plătiţi, a ajuns la premierul Emil Boc şi s–a discutat miercuri la Guvern.

Situaţia salarizării profesorilor din şcolile unde s-a depăşit suma calculată la începutul anului, în baza costului standard, a ajuns în discuţie la Guvern, a anunţat ieri primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care i-a sesizat în scris premierului Emil Boc această problemă. Profesorii de la Liceul de Artă din Sibiu nu şi-au mai primit salariile de două luni, iar momentan sunt în grevă.
"Ştiu că s-a discutat ieri în Guvern această chestiune, ştiu că primul ministru a cerut o situaţie mai exactă până mâine şi sper că zilele acestea se va lua o hotărâre în această chestiune, mai cu seamă fiindcă acesta este doar primul caz; vor apărea, până la sfârşitul anului, încă 36 de cazuri similare. Din 50 de unităţi şcolare de pe raza municipiului, 37 vor fi în situaţia, mai devreme sau mai târziu în acest an, de a nu mai putea plăti salariile fiindcă nu se poate depăşi costul standard", a spus ieri primarul Sibiului.

Educaţia sau Guvernul pot rezolva

Iohannis a criticat scrisoarea trimisă Primăriei de un director din Ministerul Educaţiei, care nu clarifică în niciun fel cum se pot plăti salariile profesorilor, spunând că va scrie din nou ministerului să ceară clarificări.
Ministerul Finanţelor însă a trimis poziţia sa oficială în scris Primăriei şi a fost de acord cu poziţia anunţată de Iohannis, că legea nu prevede posibilitatea de a fi plătiţi profesorii în situaţia în care s-a depăşit costul standard.
"Este un răspuns foarte corect, el confirmă exact poziţia Primăriei pe care am avut-o încă din prima zi în această chestiune", a spus Iohannis despre poziţia Finanţelor.
El a explicat că profesorii de la Artă s-au întâlnit cu reprezentanţii Primăriei, care le-au comunicat punctul de vedere al Ministerului Finanţelor şi care au înţeles că nu este niciun fel de rea-voinţă din partea Primăriei sau a altor entităţi locale.
"Este vorba despre o problemă care poate fi rezolvată fie de iniţiatorul acelui HG (n.r. hotărârea care stabileşte costul standard, dar nu spune că poate fi depăşit), iniţiator care este Ministerul Educaţiei, fie prin intervenţia Guvernului, prin hotărâre de guvern", a concluzionat primarul Sibiului.

Fără acoperire medicală

Profesorii de la Liceul de Artă se pot afla, teoretic, într-o situaţie extrem de dificilă.
La faptul că de două luni nu au primit niciun ban, iar unii dintre ei, pe lângă faptul că au nevoie de bani de taxe, de mâncare, etc, mai au şi rate, acum s-ar putea trezi că nu mai au nici asigurare medicală.
Teoretic, având în vedere că ei, de două luni de zile nu şi-au primit salariile, deci nu li s-au plătit contribuţiile la fondul de salarizare, nu pot beneficia de spitalizare gratuită sau alte servicii medicale în cazul în care unul dintre ei are o problemă de acest gen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu