marți, 22 februarie 2011

Bătrân de 70 de ani, orb şi cu suprainfecţie, lăsat de medici la poarta Spitalului Municipal Mediaş

Gest de domeniul incredibilului la Spitalul Municipal Mediaş: un bărbat de aproximativ 70 de ani, adus în stare extrem de gravă de un echipaj al Ambulanţei Mediaş, a fost lăsat să plece din Compartimentul de Primire Urgenţe şi din spital de medici. Bărbatul, care este orb, a fost adus în jurul orei 16.30 la spital cu ulcere varicoase suprainfectate la ambele picioare. Bărbatul locuieşte pe strada Sondorilor din oraş, iar vecinii acestuia au sunat la Ambulanţă, îngrijoraţi de starea lui de sănătate.

Conducerea unităţii medicale susţine că deşi medicii au dorit să îi acorde îngrijirile medicale, pacientul ar fi refuzat categoric acest lucru. Medicul Bogdan Burghelea, managerul Spitalul Municipal Mediaş a declarat într-o conferinţă de presă că s-a decis transportatea bolnavului la poarta spitalului, în urma cererii exprese a acestuia din urmă. „Pacientul s-a prezentat la Centrul de Primire Urgenţe, a fost solicitat medicul de gardă de pe secţia Chirurgie, doctorul Mishak Ngwenya care a coborât şi a văzut pacientul. Pe lângă mizerie, pacientul prezenta ulcere varicoase suprainfectate gambiere bilateral. Ţin să apreciez că aceste ulcere sunt nişte afecţiuni cronice, nu sunt lucruri care survin de la o zi la alta. Pacientul era orientat temporo-spaţial, cooperant, într-adevăr era un pacient nevăzător, dar care îşi cunoştea foarte bine drepturile. A afirmat că a fost adus fără să fie de acord la Centrul de Primiri Urgenţe, că îşi cunoaşte drepturile şi că refuză orice tratament medical din partea personalului spitalului. Doctorul Mishak a încercat să îşi convingă pacientul să îi facă toaleta şi pansamentul plăgilor având în vedere starea dânsului. Pacientul a refuzat, menţionând că are fobie de spital şi spaţii închise şi că el doreşte să meargă la domiciliul propriu”, a spus managerul Spitalului Municipal Mediaş, medicul primar chirurg Bogdan Burghelea. Directorul unităţii medicale a mai menţionat că s-a deplasat personal la spital pentru a verifica starea de sănătate a bătrânului. „Am fost contactat de personalul care lucra la Centrul de Primiri Urgenţe, m-am prezentat la spital şi am văzut şi eu pacientul. Am încercat să vorbesc cu dânsul, însă mi-a repetat aceleaşi lucruri, că îşi cunoaşte drepturile şi că el doreşte să meargă acasă. I-am explicat că fiind nevăzător nu poate să meargă singur acasă şi a spus „Nu, eu doresc să fiu scos până la uşa spitalului, asta este dorinţa mea, mă descurc să merg”. Acest fapt este menţionat şi în registrul de consultaţii. L-am rugat să semneze că nu doreşte tratament şi doreşte să plece acasă pe proprie răspundere şi mi-a spus „Nu semnez pentru că sunt nevăzător şi nu ştiu ceea ce semnez acolo”. Şi-atunci, semnătura din registru este a mea şi a personalului care a lucrat în tura respectivă. La solicitarea acestui pacient care a refuzat inclusiv transportul cu Ambulanţa, a fost condus de către brancardierul de la Centrul de Primire Urgenţe până la uşa spitalului, acolo unde şi-a expirmat dorinţa că vrea să ajungă”, a mai spus managerul spitalului medieşean.

Condiţii îngrozitoare

Bărbatul de 70 de ani trăieşte în condiţii greu de imaginat într-un apartament pe strada Sondorilor. În momentul când reporterul Tribuna s-a deplasat la respectivul apartament, spetuagenarul era căzut pe joc, cu o lingură în mână. Vorbea incoerent, iar un dialog cu acesta a fost imposibil de purtat. Vecinii spun că omul locuieşte singur şi sunt vizibil deranjaţi de mirosurile care răzbat din apartament. „Nu mai rezistăm cu asemenea miros. Săracul om, are şi probleme de sănătate şi ar trebui internat. Nu este de lăsat aici, trăieşte în mizerie mare şi în plus ne deranjează şi pe noi. Am auzit că luni seara l-au dus la spital şi i-au dat drumul. Cum să dai drumul la un asemenea om, care ar trebui tratat?”, ne-a spus o femeie din bloc.

Începe ancheta

Întrebaţi de reporterul Tribuna despre situaţia bărbatului, reprezentanţii municipalităţii medieşene susţin că au primit în cursul dimineţii de marţi o sesizare din partea conducerii Spitalului Municipal Mediaş. „Direcţia de Asistenţă Socială a fost sesizată de Spitalul Municipal în cursul zilei de astăzi (ieri-n.red.). De îndată, o echipă de specialişti s-a deplasat la domiciliul bolnavului pentru a evalua situaţia socială iniţială, pentru a identifica situaţia familială, locativă, socio-economică. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială au întocmit un raport de teren şi urmează să sesizeze Poliţia Municipală pentru a identifica aparţinatorii, Direcţia de Sănătate Publică şi Serviciul Public de Ecologizare pentru a igieniza locuinţa acestui cetăţean şi totodată vom cere sprijinul unui medic psihatru pentru o evaluare. Direcţia de Asistenţă Socială împreună cu aparţinătorii vor stabili care sunt serviciile sociale de care poate beneficia acest bolnav”, a spus Alina Ştefan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

Situaţia bătrânului este departe de rezolvare. Vor mai trece probabil câteva zile până când acesta va fi internat şi tratat aşa cum ar trebui. În orice caz, autorităţile responsabile trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru ca viaţa acestui om să nu fie pusă în pericol. Lăsând la o parte ameninţările cu instanţa ale conducerii Spitalului Municipal Mediaş adresate reporterului Tribuna, nu putem opri însă o întrebare simplă: aşa cum reprezentanţii Spitalului Municipal Mediaş au sesizat Direcţia de Asistenţă Socială marţi dimineaţa, când scandalul era în plină desfăşurare, asistenţii sociali nu puteau fi sesizaţi încă de luni după-amiază, când septuagenarul a fost adus la Urgenţă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu