sâmbătă, 26 februarie 2011

Cum combatem incelzirea globala

Un razboi nuclear regional ar putea porni un proces de racire globala "fara precedent" putand reduce precipitatiile timp de mai multi ani, conform modelelor predictive.

Conform expertilor, daca un razboi nuclear ar fi fost lansat in timpul Razboiului rece intre SUA si URSS, acesta ar fi putut duce la o "iarna nucleara". Sute de explozii nucleare ar fi pornit incendii de mari proportii, fumul, praful si cenusa putand acoperi cerul timp de mai multe saptamani, scrie National Geographic.

Cercetatorii de la NASA au realizat un model climatic pentru a vedea in ce masura un razboi regional, care ar implica pana la o suta de explozii nucleare de tipul celei de la Hiroshima, ar afecta evolutia climei globale.

Astfel, daca in prezent Pamantul este pe un trend de incalzire globala, in urma unui razboi nuclear temperatura globala ar scadea cu 1,25 grade Celsius pentru doi pana la trei ani conform modelului.

Chiar si dupa zece ani, temperaturile globale ar fi cu 0,5 grade Celsius mai scazute decat inainte de razboiul nuclear.

Cercetatorii au mai descoperit ca in cazul unui asemenea conflict, stratul de ozon care protejeza pamantul ar fi subtiat dramatic, lasand razele ultra violete sa atace omenire. Acestia sunt de parere ca si un conflict nuclear mic va avea efecte devastatoare pentru planeta.

In prezent, razboiul nuclear ramane inca o amenintare reala, precum cel dintre tari nucleare ca India si Pakistan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu