miercuri, 9 februarie 2011

Sibiul, judeţul cu cele mai puţine spitale din România

Din 7 spitale, Sibiul ar rămâne doar cu 3 dacă se vor respecta listele de comasare şi desfiinţare ale Ministerului Sănătăţii * O comparaţie cu alte 9 judeţe cu număr de locuitori relativ egali arată că Sibiul va avea cel mai mic număr de spitale *

Maramureş, Buzău, Olt, Teleorman, Botoşani, Sibiu. Ce au în comun aceste judeţe? Au aproximativ aceeaşi populaţie. O statistică realizată de senatorul Minerva Boitan, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă scoate la suprafaţă un adevăr dureros pentru sibieni: Dintre toate aceste judeţe, Sibiul are cel mai mic număr de spitale raportat la populaţie.
Maramureşul are 9 spitale, Buzăul - 8, Oltul - 6, Hunedoara - 10, Arad - 15, Vaslui - 7, Botoşani - 11, Vâlcea - 8, Teleorman, Vaslui şi Sibiu au câte 7 spitale. Practic, dintre judeţele cu număr de locuitori asemănător, Sibiul, Vasluiul şi Teleormanul au cele mai puţine spitale. În cazul în care listele propuse de Ministerul Sănătăţii, care anunţă comasări şi desfiinţări de spitale vor fi aprobate, Teleormanul trece peste Sibiu, pentru că rămâne cu 4 spitale, Vasluiul la fel, iar Sibiul, doar cu 3, dintre care unul este de Pediatrie. „Am avut discuţii cu domnul ministru şi i-am spus cu ce probleme se confruntă judeţul Sibiu. Comasarea celor 3 spitale din municipiu, Spitalul Judeţean, Spitalul TBC şi Spitalul de Psihiatrie va crea un mamut imposibil de administrat. Vor fi 30 de clădiri în 6 zone. E greu de administrat Spitalul Judeţean. Să alipeşti şi celelalte spitale, să creezi un mamut cu aproape 2.000 de paturi, este inadmisibil”, a spus senatorul PNL, Minerva Boitan.

182 de spitale desfiinţate

În data de 1 februarie, un comunicat al Ministerului Sănătăţii anunţa că a început procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la adresa de web www.ms.ro, a fost postată lista cu unităţile sanitare propuse pentru comasare şi proiectul de Hotărâre de Guvern privind dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice care cuprinde şi lista unităţilor sanitare ce se vor reprofila în acest sens. Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică (aici fiind vorba şi de Spitalele de Pneumoftiziologie şi de cel de Psihiatrie din Sibiu) şi să se reorganizeze în secţii exterioare, în cazul nostru, să devină secţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.
Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă (în cazul Sibiului, fiind vorba despre Spitalele Orăşeneşti din Cisnădie şi Agnita).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu