joi, 24 martie 2011

DIICOT a făcut descinderi în casele unor sibieni acuzaţi de fraudă informatică




* DIICOT–ul avea informaţii cu privire la grupuri care comit infracţiuni pe internet * Procurorii au făcut deschinderi în Sibiu, Vâlcea, olt şi Dolj * Prejudiciul cauzat de membrii celor două grupuri infracţionale organizate luate în vizor este de peste 300.000 de euro * Banii ajungeau la cei acuzaţi printr–o filieră din Italia *

S-au trezit cu DIICOT-ul la uşă. Două grupuri care lucrau din Sibiu, Vâlcea, Olt şi Dolj au fost destructurate. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au efectuat 42 de percheziţii domiciliare astăzi pe raza judeţelor Vâlcea, Olt, Dolj şi Sibiu, precum şi a municipiului Bucureşti pentru două cauze penale care au vizat destructurarea celor două grupuri infracţionale organizate specializate în criminalitatea informatică.

Fraudă pe net

Oamenii legii au dispus aducerea a 25 de învinuiţi la sediul Parchetului în vederea audierii lor şi a luării măsurilor legale ce se impun. Cei vizaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, deţinere fără drept a unei parole, cod de acces sau dată informatică, fraudă informatică, înşelăciune calificată în convenţii, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat, fapte prevăzute şi pedepsite de legile române în vigoare.
Actele de urmărire penală efectuate în primul dosar au relevat faptul că, în perioada 2008 – 2009, împreună cu alte persoane, învinuiţii s-au constituit în două grupuri infracţionale organizate, unul coordonat de fraţii L.I.S. şi L.C.V., iar celălalt de către învinuitul D.M.M. Aceştia au elaborat şi au pus în practică un plan de înşelare a cetăţenilor străini ce apelau la site-urile electronice pentru achiziţionarea unor produse, plan constând în efectuarea de operaţiuni tip phishing, acces fără drept la sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, demararea procedurilor de licitaţie în numele utilizatorului legitim al contului sustras care avea o activitate pozitivă pe cont, determinarea victimelor să transfere banii în conturi bancare controlate de ei sau prin mandate poştale în Italia, iar în final operaţiuni de repatriere a banilor şi de împărţire a lor în funcţie de înţelegerea iniţială şi de rolul deţinut de fiecare dintre învinuiţi în structura grupării.

Tractorul pentru italieni, doar pe net

Potrivit DIICOT, elementele de specificitate care diferenţiază cele două grupuri infracţionale organizate constau în faptul că primul grup, respectiv cel coordonat de fraţii L.I.S. şi L.C.V., ce posta pe internet în principal licitaţii fictive având ca obiect vânzarea de telefoane, având avantajul cunoaşterii limbii italiene, îndruma victimele să transfere banii în Italia prin mandat poştal pe numele unei persoane cu identitate falsă, iar celălalt grup şi anume cel coordonat de învinuitul D.M.M. convingea părţile vătămate să transfere banii în conturi bancare deschise în ţară şi în străinătate pe numele unor complici, bani reprezentând avansul la preţul convenit pentru transferul proprietăţii asupra unui tractor, de regulă, marca FENDT 410 - Vario ale cărui caracteristici, parametri şi imagine erau reproduse tot de pe internet.

Fraudă cu cărţi de credit

Datele obţinute de la DIICOT, arată că în cea de-a doua cauză s-a reţinut că persoanele cercetate aveau ca modalitate de operare obţinerea, prin phishing, a datelor cărţilor de credit ale mai multor cetăţeni străini pe care le foloseau ulterior pentru a cumpăra/închiria domenii de internet, în vedrea lansării de pagini false de curierat bunuri. În prima fază, autorii intrau în contact pe internet cu potenţialii clienţi, cărora le ofereau spre vânzare diverse bunuri pe care nu le deţineau, îndrumându-i să le transfere contravaloarea acestora prin Western Union, Money Gram sau cont bancar. După ce plata era efectuată datele transferurilor erau transmise prin mesaje telefonice intermediarilor şi, mai departe, altor participanţi din străinătate, ce se ocupau cu retragerea banilor, folosindu-se de acte şi identităţi false. Retrimiterea în ţară a acestor sume se realiza cu ajutorul altor persoane, fiecare membru al reţelei având sarcini bine precise.
Prejudiciul cauzat de membrii celor două grupuri infracţionale organizate prin săvârşirea faptelor reţinute în sarcina lor este de peste 300.000 de euro.
Cauzele au fost instrumentate de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Vâlcea, împreună cu lucrătorii IGPR - SCCO Vâlcea şi SIPI Vâlcea, la acţiune participând şi lucrătorii BCCO Piteşti, BCCO Craiova, SCCO Olt, SCCO Sibiu şi BCCO Bucureşti, precum şi efective din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei „Vlad Ţepeş” şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu