marți, 15 martie 2011

upă cutremure puternice în lanţ şi valuri tsunami ucigaşe, Japonia se confruntă acum cu ceea ce pare să devină cea mai mare catastrofă nucleară de după Cernobîl. O a treia explozie urmată de un incendiu a avut loc, marţi, la centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, existând scăpări radioactive în atmosferă. O mare parte a populaţiei a fost evacuată la timp din împrejurimile centralei, însă mulţi au ales să rămână în locuinţele lor, fiind acum blocaţi acolo. Se vorbeşte deja despre aproximativ 200 de oameni care au fost deja expuşi unor forme de radiaţii. În tot acest timp, informaţiile cu privire la nivelul de radiaţii din atmosferă sunt confuze. Anunţurile oficialilor japonezi sunt fie alarmante, fie uşor optimiste, fie pur şi simplu incomplete. În plus, se pare că nivelul radiațiilor a început să crească și în Orientul Îndepărtat Rus, armata fiind în alertă la ora actuală.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în urma exploziei de marţi, la centrala Fukushima au fost detectate emisii de până la 400 de millisievert (mSv) pe oră. Aceasta este unitatea de măsură pentru dozele de radiaţii care ajung în organism, iar expunerea la mai mult de 100 mSv pe an poate cauza diverse forme de cancer.

Nivelul 6 din 7 pe scara de alertă

Oficialii Autorităţii pentru Securitate Nucleară (ASN) din Franţa susţin că accidentul de la Fukushima poate fi încadrat la nivelul 5 sau 6 de gravitate, pe scara internaţională a evenimentelor nucleare. Nivelul maxim pe această scară este 7 şi a fost atins o singură dată, la catastrofa produsă în 1986 la Cernobîl.

"Este clar că ne aflăm la nivelul 6, care este un nivel intermediar între ceea ce s-a întâmplat la centrala americană Three Mile Island în 1979 şi ce s-a întâmplat la Cernobîl", a declarat preşedintele ASN, André-Claude Lacoste, citat de Reuters.

„Suntem la începutul unei crize care ar putea să dureze săptămâni întregi”, a mai spus Lacoste.

După prima deflagraţie produsă la reactorul 1, în cursul zilei de sâmbătă, autorităţile nipone au clasat incidentul la gradul 4.

Avertismente pentru populaţie

Prim-ministrul japonez Naoto Kan i-a avertizat pe cei care locuiesc pe o rază de până la 30 de kilometri de centrala nucleară să nu părăsească domiciliile, după ce mii de rezidenţi au fost deja evacuaţi în urma exploziei care s-a produs sâmbătă la unul dintre reactoare.

Reactoarele de la Fukushima, ţinute sub control de 50 de muncitori

„Pericolul să apară noi scurgeri radioactive este în creştere”, a anunţat premierul, făcând totodată un apel la populaţie să rămână calmă.

La rândul său, secretarul general al Guvernului, Yukio Edano, a susţinut că nivelul ridicat al radiaţiilor detectate marţi dimineaţă în atmosferă „va avea cu siguranţă efecte negative asupra corpului omenesc”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu