joi, 3 martie 2011

Iară ne–au scumpit benzina, ia ghiciţi: a cui e vina?


Dacă tot s-a băgat divorţ proaspăt şi are ţara la ce se holba, deci e neatentă, plus că lui Bercea îi vine rău numai când aude de celula lui, ce credeţi că au mai făcut benzinarii mergând discreţi pe vârfuri? Păi, cam ce ştiu ei mai bine, adică au trimis băiatul cu scara să urce iar şi să schimbe preţurile ălea mari afişate în pompă. Cu unele evident şi mai mari. Asta în benzinăriile prevăzute cu scară, că-n ălea neprevăzute au apelat la băiatul de la butoane care-a rezolvat-o din taste. Se-ntâmpla marţi, la ceas de seară, în toate staţiile Petrom, astfel încât cine mai doreşte şi cine mai pofteşte poate alimenta cu OMV Carrera 100, de exemplu, un mizilic la 5,87 lei litrul. Sau - de ce nu? - poa' să bage-n rezervor motorină cu 5,54 lei litrul, dacă alege OMV Alpin Diesel.

Scumpirea grosolană cu pompă se ţine

Conştienţi că au de-a face cu o ţară de merinoşi sadea, reprezentanţii Petrom au aruncat în direcţia turmei cu una bucată explicaţie din care reiese că benzina şi motorina comercializate în staţiile Petrom sunt mai scumpe cu 8 bani/litru, respectiv 6 bani/litru, şi ştiţi de ce? Fiindcă "majorarea preţurilor a fost cauzată de creşterea nivelului accizelor, prin eliminarea facilităţilor pentru promovarea utilizării biocarburanţilor". Acuma, ca să priceapă şi bizonii care se încăpăţânează să nu le pese şi să nu se considere afectaţi de scumpirea carburanţilor fiindcă - sanchi! - ei merg pe jos ori pe bicicletă, să detaliem:

"Prevederile legale privind aplicarea accizei reduse pentru produse energetice care conţin în volum produse obţinute din biomasă au fost abrogate începând de marţi, determinând scumpirea carburanţilor, cu 8 bani/litru în cazul benzinelor cu conţinut de minim 5% biomasă şi cu 6 bani/litru în cel al motorinelor cu conţinut de minim 5% biomasă", se arată în comunicatul OMV ( O Mârlănie, Vere!) Petrom.
Buun, acuma, că partea grea a trecut, notaţi aşa: litrul de benzină Premium fără plumb 95 costă 5,07 lei, litrul de benzina Top Premium fără plumb 99+ are un preţ de 5,45 lei, OMV Carrera 95 costă 5,21 lei/litru, iar OMV Carrera 100 a ajuns la 5,87 lei/litru.

Tot de la 1 martie, motorina Euro Diesel 5 a fost scumpită cu 6 bani/litru de la 5 lei la 5,06 lei litrul. În cazul celorlalte sortimente de motorină preţul a rămas neschimbat: Top Euro Diesel 5 costă 5,20 lei/litru, OMV Sprint Diesel - 5,22 lei, iar OMV Alpin Diesel - 5,54 lei/litru.

Preţurile la pompă pot varia cu maximum +/-5% faţă de preţurile de referinţă. Ultima majorare a preţurilor carburanţilor efectuată de Petrom a avut loc vineri, 25 februarie, când benzina şi motorina au fost scumpite cu 9 bani pe litru.
Nicio legătură, fireşte, cu protestele din pompe când ai noştri, ca molizii, au luat la bani mărunţi gestionarele din pompe, că doar nu era să protesteze ca grecoteii care iau foc când sunt arşi la buzunar. Noi, domol, vorba aia, langzam, să nu se rătăcească vreun bizon din turmă, ceea ce, la (t)urma (t)urmei, ne poate transforma în râmele de care nu demult un marinar celebru ne propunea să nu fim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu