sâmbătă, 5 martie 2011

Sindicaliştii: "Vrem să muncim, nu vrem să fim sclavi!"


Jos Guvernul!", "Vrem să muncim nu vrem să fim sclavi!", "Hoţii!" au strigat ieri aproape 2.000 de sindicalişti, în faţa Prefecturii Sibiu. Protestatarii, membri de sindicat atât din mediul privat cât şi de stat s-au adunat pentru a-şi striga dezaprobarea faţă de măsurile impuse de Guvern, prin noul Cod al Muncii. Înarmaţi cu pancarte, în care era pomenit până şi Nicolae Ceauşescu, protestatarii au scandat lozinci îndreptate împotriva Guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu şi a ministrului Muncii, Ioan Botiş.

"După 20 de ani, am ajuns în ţară sclavi!"

"După 20 de ani am ajuns în ţară sclavi!", "Ceauşescu a fost bărbat, tu, Băsescu, ne-ai furat", "Susţinem actualul Cod al Muncii. Respingem proiectul Guvernului. Nu vrem sclavie!" stătea scris pe pancartele manifestanţilor, care s-au aflat ieri timp de o oră în faţa sediului Prefecturii Sibiu. "Astăzi este o acţiune organizată de "Cartel Alfa", CNSRL Frăţia, BNS, Meridian, atât la nivelul judeţului Sibiu, cât şi în ţară (...) Scopul nostru este să oprim Guvernul să modifice Codul Muncii. Este un Cod al Muncii care ne aduce cu o sută de ani în urmă. Prin noul Cod al Muncii sunt luate drepturile salariaţilor. Nu e admisibil aşa ceva în Europa", le-a spus manifestanţilor Marius Vingerzan, preşedintele Cartel Alfa filiala Sibiu. Liderul de sindicat a mai arătat că acţiunii de la Sibiu i s-a aliniat o alta similară, care a avut loc la Mediaş. Mai mult, proteste s-au mai desfăşurat concomitent, în mai multe oraşe din ţară.
"Toate sindicatele la nivel naţional vor protesta pe diferite canale pentru a opri această asumare, de către Guvern, a Codului Muncii (...) Trebuie să protestăm împotriva disponibilizărilor, împotriva şomajului tot mai accentuat", a spus la rândul său Dan Pirnoiu, preşedintele CNSLR Frăţia, filiala Sibiu. "Acesta este doar începutul unor mişcări sindicale. Sindicatele reprezintă un pilon al democraţiei", a spus la rândul său Remus Helju, preşedintele BNS filiala Sibiu.

Pregătiri de grevă

Protestul de ieri a fost primul organizat în această perioadă la Sibiu, sindicatele pregătind altele în săptămânile care vor urma. Potrivit lui Marius Vingerzan, sindicaliştii afiliaţi Cartel Alfa sunt pregătiţi să plece la Bucureşti, pentru a susţine acţiunile ce se vor desfăşura în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură. Mai mult, liderul de sindicat a arătat că începând de luni va începe o acţiune de strângere de semnături pentru declanşarea grevei generale. "Începând de luni vom strânge semnături pentru grevă. Nu vă fie frică!", le-a mai spus Marius Vingerzan sindicaliştilor lansând totodată un apel pentru cei care nu au ieşit ieri în stradă, de a veni la proteste.
Tot ieri, o delegaţie din partea sindicaliştilor i-a prezentat prefectului, printr-o scrisoare, nemulţumirile protestatarilor, liderii de sindicat promiţând acţiuni similare vinerea viitoare, în 11 martie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu