joi, 3 martie 2011

O asistentă pe zi şi un medic pe lună pleacă din spitalele din Sibiu


50 de asistente au părăsit sistemul medical sibian de la începutul anului * 12 medici au plecat anul trecut să lucreze în străinătate * Asistentele pleacă de la 700 de lei la 2.000 de euro *

Un medic pe lună şi o asistentă pe zi pleacă spre zări mai bune pentru ei şi pentru familiile lor. Cui rămân bolnavii care nu îşi permit să plece după medicul sau asistenta care i-au tratat?
Sistemul medical produce medici pe care, mai apoi, îi exportă. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu asistentele, care, pentru un salariu mai bun şi pentru condiţii de muncă civilizate, iau drumul străinătăţii. Statul român nu îşi permite să îi plătească. Cei care suferă cel mai mult de pe urma plecării lor sunt bolnavii, pe care, în curând nu va mai avea cine să îi trateze.

50 de asistenţi medicali au cerut să plece

Spitalele sunt tot timpul sub normativul de personal. Şi dacă s-ar găsi cineva care să îşi dorească să muncească în spitalele de stat, posturile sunt blocate. Liderul Sindicatului Sanitas, Dan Pirnoiu, crede că motivul pentru care tot mai multe spitale se depopulează este că foarte multe dintre asistente, dar ş foarte mulţi dintre medici vor să lucreze în străinătate pe salarii de mii de euro. De la începutul anului, 50 de asistenţi medicali din judeţul Sibiu şi-au depus actele pentru plecarea în străinătate, ceea ce înseamnă că, aproape în fiecare zi din 2011, o asistentă a părăsit sistemul medical sibian.

12 medici pe an

Acelaşi fenomen al migrării în străinătate se întâmplă şi în cazul medicilor, mai ales în cazul medicilor rezidenţi. Doar în 2011 şi-au cerut recunoaşterea studiilor în străinătate aproximativ 12 medici – cam unul pe lună. „Toate instituţiile medicale sunt depopulate. Nu mai avem medici, nu mai avem asistente medicale, nu mai avem femei de serviciu, nu mai avem infirmiere. Toată lumea îşi face cerere să plece dincolo. Vin cu grămada şi asistenţi, şi medici rezidenţi, şi tot felul de categorii. O să ajungem să ne tratăm singuri cu ce putem, pentru că nu o să mai aibă cine să ne trateze. Medicamente nu sunt, materiale sanitare nu sunt, personalul pleacă”, a declarat Dan Pirnoiu, liderul Sindicatului Sanitas Sibiu. „Sunt zeci de asistenţi medicali care pleacă. Zeci. Şi astăzi am semnat actele pentru trei asistenţi medicali care pleacă în Vest. Sunt şi medici rezidenţi, stagiari, tineri care au terminat facultatea şi nu-şi găsesc locuri şi pleacă încet, încet. Statistica arată că, la nivel naţional, sunt în jur de 5.000 de cadre medicale care pleacă şi părăsesc sistemul şi, de regulă, pleacă cei mai buni. O să rămânem în situaţia în care o să avem mari probleme să acoperim serviciile cu personal”, a mai spus Dan Pirnoiu.

Spania şi Germania, preferate de sibieni

Liderul Sanitas spune că cei mai mulţi asistenţi medicali din Sibiu pleacă în Spania, Germania, Elveţia, Franţa şi Austria. Sunt, însă şi cadre medicale care şi-au găsit loc de muncă în Noua Zeelandă sau chiar în Statele Unite. Asistenţii medicali care pleacă din România merg în străinătate pentru salarii care depăşesc cu mult 2.000 de euro, asta în timp ce, în România, salariul mediu al unui asistent medical este cuprins între 700 şi 900 de lei.
Potrivit statisticilor Sanitas, în judeţul Sibiu sunt, în sistem, aproximativ 4.000 de asistenţi medicali, iar majoritatea fac parte din Sindicatul Sanitas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu