sâmbătă, 19 martie 2011

Meniul celei mai adânci crize: 7 lei pe zi


Cei mai mulţi dintre bolnavii care sunt internaţi la Spitalul Judeţean primesc mâncare de 7 lei pe zi * În aceşti bani trebuie să intre micul dejun, prânzul cu două feluri principale şi cina * Firma care are cotnract cu spitalul pentru a serviciul de bucătărie spune că a ajuns cu cuţitul la os: rezistă doar pentru că s–au îngrijit din toamnă să îşi facă însilozarea *

Ce poţi cumpăra cu 7 lei? Poţi mânca, de exemplu, de trei ori pe zi. Pare de necrezut pentru cei care cunosc preţurile din restaurantele chiar şi fără pretenţii. Trei mese pe zi cu 7 lei este meniul pe care îl primesc bolnavii care sunt internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Deşi alimentele s-au scumpit de 3 – 4 şi, pe alocuri, chiar de 5 ori în ultimii 3 ani, nimeni din Guvern nu s-a gândit să mărească şi alocaţia de hrană a bolnavului. Un exemplu extrem de simplu: în urmă cu 3 ani, un kilogram de cartofi era plătit cu mai puţin de un leu. Acum, rar se mai găsesc cartofi mai ieftini de 3 lei kilogramul.

Gospodărirea, mama bucătăriei

Deşi nu se aşteptau ca preţurile să explodeze în asemenea hal, reprezentanţii firmei care se îngrijeşte de mâncarea bolnavilor, a pus de-o parte alimente în pivniţă din toamnă. „Îm făcut însilozare în toamnă. Am băgat în pivniţă câteva tone de cartofi. Am pus gogonele, castraveţi, varză şi frunze şi tocată, am făcut zarzavat pentru supe. Altfel nu ne-am fi descurcat. Totul este să te preocupi din timp”, a spus Adrian Paştiu, administratorul Pro Medica Impex, firma care are contract pentru serviciile de bucătărie cu Spitalul.
Odată cu mărirea TVA-ului şi cu scumpirile pe bandă rulantă, firma care a câştigat licitaţia pentru mâncarea bolnavilor, nu mai câştigă cine ştie ce. Reprezentanţii firmei spun că din banii pe care îi primesc din contractul cu spitalul, plătesc salariile şi mai rămâne un profit de 1.500 – 2.000 de lei. „Alocaţia de hrană este hotărâtă de Guvern prin Hotărâre de Guvern. În luna mai se împlinesc 3 ani de când nu s-a mai umblat la această alocaţie. Dacă Guvernul nu măreşte alocaţia vor începe sincopele”, avertizează Adrian Paştiu.
Pentru că peste tot e criză, reprezentanţii firmei care face de mâncare bolnavilor se duc la firme şi se roagă să îi mai păsuiască cu banii. „Dacă nu era privat şi nu erau bani, spitalul dădea ce putea. Noi nu avem voie să schimbăm meniul, oricât de mult ar creşte preţurile. Mergem la furnizori şi ne rugăm de ei să ne păsuiască. De la 15 zile, am ajuns la 30, la 45 de zile. Am ajuns şi la 60 de zile cu anumite firme. Că şi la ei e criză, nu?”, a mai spus Paştiu.

Verdictul bolnavilor: „Mâncarea e foarte bună”

Bolnavii care sunt internaţi nu au habar ce se întâmplă în Blocul Alimentar. Nu ştiu că din 7 lei, din care un leu este pâinea, un bolnav trebuie să mănânce de dimineaţă, la amiază şi seara. „Mâncarea e foarte bună. E gustoasă. Mie îmi place foarte mult. E şi carne, e şi supă, ceai dimineaţa şi seara”, a spus un bolnav internat la Medicală.
Şi au dreptate. Am luat, la întâmplare, meniul de marţi. De 7 lei, bolnavii care au meniu comun, fără regim au primit de dimineaţă ceai de plante, pâine, ou şi pateu. La prânz meniul constă în supă cu găluşte sau ciorbă de cartofi, friptură de pui cu mazăre sau iahnie de fasole. Seara au primit cei de plante, mămăligă şi telemea sau, pentru regim, brânză de vaci. Femeile care au născut primesc, în plus, la ora 10, un supliment de frigănele şi napolitane. Meniul lor e mai scump cu un leu.
Ceva mai scump e meniul celor care suferă de diabet. De 12 lei, aceşti bolnavi primesc dimineaţa ceai, pâine, ou,unt şi castraveţi. La amiază au supă de fulgi cu vită şi friptură de pui cu mazăre. Seara primesc ceai, mămăligă cu brânză de vaci şi smântână. La ora 10, ei primesc o cană cu lapte şi un măr, iar la 16, de asemenea, o cutie cu lapte bătut şi un măr.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu