miercuri, 9 martie 2011

Mamă a 11 copii: „Sunt cea mai bogată femeie



Tribuna

*
* HOME
* Redacţia
* TipoTrib
* Arhiva
* Abonamente
* Publicitate
* Contact
*
*

*
* Tribuna sporturilor
* Tribuna de nord
* Tribuna de weekend
* Tribuna femeilor
* Descoperă lumea


Vremea curenta in Sibiu
Cer variabil ( 2° C )
Cer variabil

Curs valutar euro 4,1869 LEI dolar 3,0071 LEI
Tribuna TV


Protest spontan la Spitalul TBC din Sibiu

Protest spontan la Spitalul TBC din Sibiu
Fuga lolelor II, Sibiu, 2011
Fuga lolelor III, Sibiu, 2011
Fuga lolelor, Sibiu, 2011

anunturi sibiu Anunturi Sibiu

15:00
Samsung u800 soul

14:59
Ford escort break 1996

14:55
golf 3 schimb

14:46
samsung pixon m8800

14:36
caut loc de munca sofer , colaborare




de Dragoş BAKO
Când vei creşte mare, te vei face mic

Fiecare dintre noi voia, în vremea copilăriei, să se facă medic, profesor, poliţist, actor, pompier, preşedinte, militar sau mai ştiu ce altceva. Socoteala din copilărie nu se potriveşte cu cea de la maturitate, la fel cum socoteala de–acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Mă–ntreb însă către ce profesie ar mai trage un copil din zilele noastre? Dacă Vlăduţ, un copil de şase ani ar încerca să...




* Cele mai citite
* Cele mai comentate

Autostrada Orăştie–Sibiu a intrat în linie dreaptă
Mamă a 11 copii: „Sunt cea mai bogată femeie”
Asigurarea obligatorie a locuinţelor bagă proprietarii în ceaţă
Uleiul de măsline cu multiple calităţi terapeutice
"Vreau să mai trăiesc!"
COMUNICAT:
Motorin[ la 3lei/litru
"Nebunii bătrâni sunt mai nebuni decât cei tineri"
OMV ne vrea pe tron: O 9 scumpire la Petrom
Pe scurt: ŞI BUNE, ŞI RELE

Autostrada Orăştie–Sibiu a intrat în linie dreaptă
Asigurarea obligatorie a locuinţelor bagă proprietarii în ceaţă
Mamă a 11 copii: „Sunt cea mai bogată femeie”
"Vreau să mai trăiesc!"
Când vei creşte mare, te vei face mic
Să ciordim frumos!
Motorin[ la 3lei/litru
COMUNICAT:
OMV ne vrea pe tron: O 9 scumpire la Petrom
4.478 de locuri îi aşteaptă pe prichindei în clasa I







Mamă a 11 copii: „Sunt cea mai bogată femeie”


de Maria SPATARIU



„Să ai zece copii”, îi ura mama ei de câte ori vedea că orice copil îi cade cu tronc. Şi aşa a şi fost, doar că după cei zece copii, a mai născut unul. Aşa se face că Elena Costache din Cristian a adus pe lume unsprezece prunci. Acum sunt toţi mari, unii i–au dăruit şi nepoţi, alţii fac planuri pentru admiterea în Facultate... şi toţi unsprezece au purtat–o în gând ieri, de Ziua Femeii, parcă mai mult decât altădată.

Are mereu zâmbetul pe buze şi văzându-i seninătatea de pe chip nu ai putea bănui că femeia din faţa ta s-a trezit în miez de noapte pentru a-şi hrăni copilul, că a pierdut ore bune de somn să facă ceva să-i treacă febra celui mic, că a purtat grija nu pentru unul, pentru doi sau trei copii, ci pentru unsprezece. Într-o Românie în care numărul de copii într-o familie se învârte în jurul cifrelor 1, 2 şi mai rar pe la 3 şi 4, Elena Costache are cu ce să se laude. A adus pe lume 11 copii: Evanghelina, Maria Magdalena, Emanuela Tabita, Elena, Lidia, Eremia Emanuel, Ana Rebeca, Marta Mihaela, Samuel, David şi Betuela. Primul copil l-a născut la 20 de ani, iar ultimul a venit pe lume 13 ani mai târziu. I-a crescut mari, iar acum, când îi vede aşezaţi la casele lor sau învăţând să intre la Facultate, spune că e cea mai bogată femeie şi că e tare mândră de bogăţiile pe care le are: 11 copii şi 7 nepoţi. Mezina familiei are 18 ani, iar fata cea mai mare- 31 de ani.

Un necaz X 11, o bucurie X 11

Tanti Lenuţa nu se plânge nici măcar o secundă că i-ar fi fost greu să crească atâţia copii. E drept că înainte de miezul nopţii nici gând să se odihnească, e drept că făcea câteo oală de zece litri de ciorbă pentru o masă şi o cratiţă de 7 litri de mâncare pentru felul al doilea. E drept că atunci când se îmbolnăveau, se îmbolnăveau toţi, e drept că atunci când unuia îi era foame, le era foame tuturor... dar şi când avea o bucurie, mai veneau încă zece.
„Pojar au făcut trei odată, apoi şi ceilalţi. Când erau bolnavi, nici nu mai ştiam la care să merg cu tabletele prima dată şi apoi mă mai îmbolnăveam şi eu. Când luau premii şi trebuia să le fac buchete pentru profesoare, nici nu aveam flori destule pentru toţi... iar când le puneam mâncare pentru şcoală, trebuia să mă mişc repede ca în fabrică la bandă. Dar era foarte frumos, era plină curtea de copii şi veselie, se jucau fotbal, aveau mici magazine... acum e pustiu”, povesteşte tanti Lenuţa cu un zâmbet melancolic. Parcă acum îi vede pe toţi, de-o palmă, alergând prin curte sau jucându-se de-a magazinul. Micuţi sunt şi în fotografia pe care mama o ţine în mână: i-a numărat cu grijă „unu, doi, trei...” până la 11 să fie sigură că sunt toţi. Toţi sunt! Ei, dar acum sunt mari şi e rândul lor să o răsfeţe: "Când vin copiii cei mari acasă, fac ei toată treaba şi când văd că sunt servită îmi zic, Doamne, o fi adevărat?!"

Fraţi adevăraţi

Ultima dată i-a avut pe toţi acasă, în urmă cu câţiva ani. De atunci s-au mai întâlnit doar pe rând. Şi nu-i de mirare, căci şapte dintre ei locuiesc în Germania şi patru, aici, în România. Despre oricare dintre ei ai întreba-o, tanti Lenuţa vorbeşte cu multă mândrie: unul dintre băieţi e şofer, iar una dintre fete, de pildă, lucrează ca asistentă medicală în Germania. Acolo a făcut şcoala, deşi atunci când a plecat abia înţelegea două-trei cuvinte în limba lui Goethe. Dar a avut ambiţie, la fel ca şi o altă soră care îşi doreşte să urmeze Facultatea de Psihologie, tot în Germania.
Dincolo de meserii şi propriile familii, nici unul dintre copii nu uită că mai are zece fraţi. "De când erau mici i-am învăţat că trebuie să se ajute între ei şi aşa fac. Sunt fraţi adevăraţi. Dacă vreunul se mută, ceilalţi sar să-l ajute. De sărbători, cei din Germania se întâlnesc şi stau împreună. Mă bucur pentru ei, pentru toţi, că sunt mari, că au putere de muncă", spune mama. Recunoaşte însă că inima ei e împărţită în două: jumătate e lângă copiii din Germania, iar cealaltă jumătate e lângă cei din România şi în oricare dintre cele două ţări s-ar afla mereu îi e gândul la ceilalţi copii. Dar şi gândurile lor se îndreaptă mereu spre ei şi dacă mai avea nevoie de o confirmare, aceasta a venit cu câtva timp în urmă, când una dintre fiice, mamă la rândul ei, a sunat-o şi i-a spus:
„Mamă, am tot respectul pentru tine: acum îmi dau seama cât e de greu să creşti un copil, darămite 11".

* În România ultimelor două decenii, natalitatea a înregistrat o scădere constantă: de la 16 nou-născuţi/1000 locuitori în 1989 la 9,7 nou-născuţi/1000 locuitori în anul 2002. Concomitent, mortalitatea generală a înregistrat o creştere continuă, de la 10,7/1000 locuitori în 1989, la 12,4/1000 locuitori în 2002, fenomen explicabil şi prin procesul de îmbătrânire a populaţiei.
* În timpul regimului comunist, în România se acorda titlul onorific de Mamă eroină acelor femei care aveau zece sau mai mulţi copii. Ordinul se conferea după împlinirea vârstei de un an a celui de al zecelea copil, dacă toţi ceilalţi copii erau în viaţă. Erau cuprinşi în numărul copiilor şi cei care au decedat sau au dispărut în cel de al Doilea Război Mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu