sâmbătă, 5 martie 2011

Ne pasă unde ajung gunoaiele noastre

60.000 tone de gunoi produc sibienii anual
Gunoaiele pe care le producem fiecare dintre noi le aruncăm în tomberoane sau containere strânse de firmele austriece Brantner (Getesib) şi Schuster & Co Ecologic S.A. (Saubermacher). Teoretic toate gunoaiele din judeţ sunt duse la singura groapă de gunoi ecologică de la Cristian, deschisă din 2004. Practic unele din fostele gropi de gunoi orăşeneşti şi comunale care trebuiau închise în 2009 şi 2010 sunt încă folosite. Sibiu 100% a demarat o anchetă pentru a descoperi unde sunt duse gunoaiele sibienilor şi cum (nu) sunt respectate normele Uniunii Europene în domeniu.

Spre deosebire de cei din Occidentul Uniunii Europene, sibienii nu ştiu încă importanţa selectării deşeurilor. Totuşi paşi spre acest proces de triere la sursă şi spre evitarea producerii de gunoaie în cantităţi uriaşe se fac. Ambele firme specializate din Sibiu, Schuster şi Getesib (Brantner) fac şi colectare selectivă. Getesib a început procesul acum 2 ani pe raza municipiului Sibiu şi a comunelor deservite. Schuster a început de curând acest sistem de colectare şi sortare. Getesib sortează şi trimite la valorificat deşeurile de la sediul lor din Lazaret. Schuster foloseşte Staţia de Sortare de la Cisnădie pe care o gestionează.

Cisnădia primeşte
gunoiul sibienilor

Aparent, dacă lecturăm strategiile naţionale, regionale, judeţene şi locale în domeniu, totul este conform programului stabilit de comun acord de România cu Uniunea Europeană. Realitatea arată însă o serie de compromisuri. În ancheta noastră am urmat drumul deşeurilor de la sibieni până la groapa de gunoi şi am descoperit că o firmă nu aruncă tot gunoiul la groapa ecologică Cristian, ci şi la cea din Cisnădie, unde pe acte, depozitarea gunoaielor s-a încheiat în 16 iulie 2010.
,,Deşeurile menajere colectate de la sibieni se depozitează la groapa ecologică a S.C. Tracon S.R.L. de pe raza localităţii Cristian”, se precizează în răspunsul oficial al firmei Schuster la interpelarea reporterilor Sibiu 100%. Realitatea arată însă altceva. Zilnic maşini pline de gunoi de la firma Schuster & Co Ecologic S.A. vin din Sibiu şi din Cisnădie şi intră la groapa de gunoi Cisnădie. Conform celor de la Schuster la această groapă este o staţie de sortare a deşeurilor inaugurată cu mare fast în mai 2009, după ce a fost finanţată cu 1,4 milioane euro din fonduri Phare. Staţia a fost predată spre folosire conform contractului firmei Schuster. Teoretic aici sunt sortate plasticul pe culori, şi hârtia. Agenţia de Mediu Sibiu confirmă faptul că din 16 iulie 2010 depunerea de deşeuri la groapa de gunoi de la Cisnădie a fost sistată. La fel şi la gropile Agnita, Avrig, Mediaş şi Tălmaciu.
Reporterii Sibiu 100% au urmărit câteva zile activitatea de la groapa de gunoi Cisnădie, pe baza unor surse care reclamau că aici şi acum se aruncă deşeuri. Zilnic maşinile firmei Schuster vin la staţia de triere, dar doar o parte se opresc la staţie. Altele trec micul deal şi intră în groapa de gunoi şi golesc maşinile. Gunoiul este adus de la Sibiu în mare parte, dar şi din Cisnădie. Conform declaraţiilor oficiale ale instituţiilor doar la groapa ecologică Cristian mai poate fi aruncat gunoiul la noi în judeţ din 16 iulie 2010. Am încercat să ajungem în interiorul gropii de la Cisnădie, atent poziţionată şi păzită. Toate drumurile de acces sunt blocate, iar pe cel principal scrie accesul interzis. După monitorizarea reporterilor Sibiu 100%, drumul de acces a fost închis cu o barieră, care până atunci stătea mereu deschisă pentru a înlesni accesul maşinilor firmei Schuster.

Noi plătim, ei uită să
plătească

Fiecare abonat din Sibiu la o firmă de colectare a gunoiului plăteşte un abonament lunar. Sunt şi restanţieri, dar în mare parte banii se strâng. Firmele la rândul lor trebuie să plătească la groapa Cristian taxe pe fiecare tonă de deşeuri depozitate. Firma Tracon S.R.L. din Brăila este proprietarul gropii ecologice Cristian. ,,Cantitatea anuală de deşeuri aduse la depozitare variază între 50.000 tone şi 60.000 tone”, declară ing. Gina Cireaşă, şef serviciu Protecţia Mediului Tracon. Problema apare la plata facturilor. Astfel Tracon a deschis zeci de procese pentru a-şi recupera banii. ,,Schuster are datorii la Tracon pentru gunoiul depozitat în Groapa Ecologică Cristian şi din mai 2009”, ne-a declarat telefonic doamna Cireaşă. ,,Getesib este de apreciat pentru cum plăteşte”, a completat Cireaşă, dar s-a arătat mâhnită de Schuster pentru datoriile mari avute. Conform unor surse judiciare Tracon S.R.L. a cerut deja în instanţă procedura insolvenţei în cazul Schuster pentru facturile uriaşe restante şi din 2009.

Garda de mediu se uită.
Şi atât

Silvian Ionescu, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu, a fost la Sibiu de curând alături de ministrul mediului, Borbely. Întrebat despre situaţia gropilor de gunoi clasa ,,b” care trebuie închise, cum sunt şi cele din judeţul Sibiu, a precizat: ,,Există o diferenţă între sistare şi închidere. Au fost gropi în ţară care au primit derogare după 16 iulie 2010 pentru a depozita până la închiderea gropilor”. Altfel spus deşi România a semnat un acord cu Uniunea Europeană în acest domeniu şi şi-a asumat un program, acesta merge ,,derogat” de la Bucureşti.
Comisariatul Judeţean de Mediu Sibiu, la fel ca majoritatea instituţiilor locale implicate în procesul de sistare şi închidere a gropilor de gunoi, a răspuns din ,,manual” sau mai bine zis din strategiile locale aprobate la întrebările reporterului Sibiu 100%. În ce priveşte situaţia de la Cisnădie prim comisarul sibian, Danina Banea, de la Garda de Mediu răspunde: ,,Pe amplasament funcţionează o staţie de sortare deşeuri de hârtie-carton şi plastic, această activitate este autorizată din punct de vedere al protecţiei factorilor de mediu”. Dar nu reiese din răspuns când au vizitat ultima dată groapa de gunoi comisarii de mediu neanunţaţi. Comisarul Banea ne mai informează şi că ,,La nivelul depozitelor rurale s-a sistat activitatea de la data de 16 iulie 2009, s-au efectuat lucrări de reabilitare şi salubrizare a terenului şi reintroducerea acestuia în circuitul natural”. Totul sună frumos, doar că nu se spune că închiderea gropilor rurale în majoritatea cazurilor s-a făcut fără respectarea normelor legale privind grosimea stratului de pământ şi altele. Cetăţenii judeţului pot confirma dacă declaraţiile comisarului Gărzii de Mediu Sibiu sunt reale, că toate gropile rurale sunt acoperite cu pământ şi reintroduse în circuitul natural...
Primăria Sibiu garantează pentru Schuster

Asta se înţelege din asocierea informaţiilor primite oficial. Tracon S.R.L., proprietarul gropii Cristian spune că nu mai are contract cu firma Schuster, dar primeşte gunoiul adus de ei pe bază de facturare pe tonă. Getesib a păstrat contractul de la început. Schuster, deşi avea contract, a fost anulat. Celelalte firme din judeţ care fac colectarea gunoiului au toate contracte cu groapa Cristian. Pe lângă firme, în 2004 Tracon S.R.L. a încheiat un contract şi cu Primăria Sibiu. ,,Municipalitatea a încheiat în anul 2004 un contract cu S.C. Tracon S.A. pentru asigurarea depozitării deşeurilor menajere”, declară Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu. Altfel spus Primăria Sibiu şi-a asumat că toate firmele ce le va contracta pentru curăţenia stradală şi cele autorizate pentru colectarea gunoiului de la oameni şi firme vor duce deşeurile la groapa ecologică Cristian. Mai mult, în 2010 municipalitatea a încheiat un contract cu S.C. Schuster & Co Ecologic S.A. în vederea asigurării serviciilor de salubritate şi deszăpezire pe domeniul public în perioada 16 august 2010 - 30 iunie 2011. Valoarea totală a contractului a fost de 2.487.155 de lei, fără TVA. ,,Deşeurile (stradale, n.red.) sunt transportate la depozitul din Cristian, aparţinând S.C. Tracon”, declară Mirela Gligore. Şi totuşi Schuster nu are contract cu Tracon. ,,Schuster nu mai are de mult timp contract cu groapa Cristian, dar aruncă deşeurile aici în baza contractului între Primăria Sibiu şi groapa ecologică pentru deşeurile din Sibiu”, susţine şi ing. Cireaşă de la Tracon S.R.L.

Asociaţia Eco Sibiu
ştie problema

Primăria Cisnădie s-a spălat pe mâini în chestiunea gropii din localitate şi ne-a trimis la Asociaţia de dezvoltare intercomunitară ,,Eco Sibiu”. Aceasta îşi are sediul la Consiliul Judeţean şi şef pe Martin Bottesch, preşedintele Consiliului. Asociaţia reuneşte majoritatea localităţilor din judeţ într-o asociere pentru colectarea şi depozitarea gunoaielor. ,,Din discuţia telefonică avută cu administratorul staţiei de sortare de la Cisnădie, reiese că la Staţia de Sortare de la Cisnădie sunt duse deşeurile municipale sortate provenind din localităţile Cisnădie, Cisnădioara şi o parte din beneficiarii firmei Schuster & Co Ecologic S.A. din Sibiu”, se arată în răspunsul oficial semnat Martin Bottesch. Astfel firma Schuster recunoaşte că selectează deşeurile din Sibiu la Cisnădie, deşi staţia de acolo a fost făcută din fonduri Phare strict pentru Cisnădie şi Cisnădioara, neavând capacitate mai mare.

Gropile se vor închide... cândva!

Toate gropile de gunoi din judeţ trebuie închise şi reabilitate. Procesul este unul foarte costisitor. Pentru aceasta în 25 mai 2010 s-a semnat un contract de finanţare de către Ministerul Mediului în valoare de 22,6 milioane euro fără TVA. Membrii Asociaţiei ,,Eco Sibiu” contribuie cu 3 milioane de euro, iar Uniunea Europeană cu 16 milioane. Restul fiind de la Guvern. ,,Master Planul pentru Sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul Sibiu” a fost aprobat de Consiliul Judeţean prin hotărârea 30 din 2009. În el se prevede ,,închiderea în 2010 a ultimelor 5 depozite municipale de deşeuri”. Anul 2010 a trecut şi ele tot deschise sunt. Motivaţia este simplă: semnarea târzie a contractului de finanţare, alocarea tardivă a fondurilor... Rămâne doar să aşteptăm aplicarea proiectului şi închiderea gropilor. Singura care va mai rămâne va fi cea ecologică de la Cristian cu o capacitate de 8 celule, din care doar primele 2 folosite până acum. Şi aceasta se va închide în 2030.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu